A-
A+

Efter CL-finalkaoset: "Många lider fortfarande"

Polisen kritiserades efter Champions League-finalen i Paris. Arkivbild.
Polisen kritiserades efter Champions League-finalen i Paris. Arkivbild.
FotbollTT-AFP

Liverpool förlorade Champions League finalen mot Real Madrid (0–1) i våras. Trots förlusten är det arrangemanget kring matchen som ligger kvar på de engelska supportrarnas näthinna.

Många jag känner – och andra människor – kämpar för att komma till matcherna nu, säger Joe Blott, ordförande för Liverpools supportergrupp Spirit of Shankly, till AFP.

Annons

Annons

På grund av ett stort biljettkaos före avspark försenades Champions League-finalen på Stade de France i Paris den 28 maj med 37 minuter

Efterdyningarna av kaoset märks än i dag, på Liverpools hemmaarena Anfield, ett halvt år efter händelsen.

"Tragiskt"

Jag känner att människor befinner sig på matcherna under bedövning. Det känns som all passion har suddats ut, säger Ian Byrne, Liverpoolsupporter och parlamentsledamot i Storbritannien.
Många jag känner – och andra människor – kämpar för att komma till matcherna nu. Det är en följd av hanteringen av folkmassan. Att de vill inte gå på matcherna eftersom de har varit på en match är tragiskt på sitt eget sätt, säger Joe Blott, ordförande för Liverpools supportergrupp Spirit of Shankly.

Annons

Annons

"Många lider fortfarande"

I efterspelet kritiserades fransk polis för att ha skapat flaskhalsar vid ingångarna till arenan och för att ha använt tårgas och pepparspray. I en oberoende rapport, begärd av den franska senaten, konstaterades det att den oprovocerade användningen av tårgas var brottslig.

Så många människor lider fortfarande av vad de upplevt, säger Byrne.

Därtill påminde scenerna utanför Stade de France vissa supportrar om dem utanför Hillsborough, där 97 Liverpoolsupportrar omkom 1989.

Orsaken till att katastrofen inte blev värre beror på Liverpoolfans beteende och erfarenhet. I generationer har Liverpools fans lärt sig om Hillsborough. Varför har inte myndigheterna det? Jag tror att fotbollssupportrar räddade liv, säger Blott

Fler än 2 000 Liverpoolfans är i färd med att väcka grupptalan mot Europeiska fotbollsförbundet (Uefa). Bland annat på grund av avtalsbrott vid biljettförsäljning och försummelse av aktsamhetsplikt.

Efter matchen startade även Uefa en utredning av händelserna vid Stade de France. Resultaten av den väntas offentliggöras under de närmaste dagarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.