A-
A+

Efter dåden: Skolor kräver genomskinliga väskor

En elev granskar sin genomskinliga ryggsäck vid en skola i Florida. Arkivbild.
En elev granskar sin genomskinliga ryggsäck vid en skola i Florida. Arkivbild.
USATT

Totalförbud för vissa typer av väskor – eller krav på genomskinliga ryggsäckar.

Åtgärderna införs i allt fler skoldistrikt i USA. De syftar till att hindra elever från att ta med sig vapen till skolan, i ljuset av att skoldåden med skjutvapen i landet ökar.

Annons

Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida, där 14 elever och tre anställda sköts ihjäl 2018.
Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida, där 14 elever och tre anställda sköts ihjäl 2018.

Valet av skolväska kan vara ett sätt för barn att uttrycka sin personlighet. Men på flera håll i USA är det inte längre tillåtet att fritt välja ryggsäck, som en följd av att vapenvåldet i skolorna ökat.

På vissa skolor har ryggsäckar helt förbjudits, på andra måste de vara genomskinliga.

Säkerhetsåtgärden fick genomslag redan 2019. Läsåret 2019–2020 var ryggsäckar helt förbjudna – eller bara genomskinliga tillåtna – i fyra procent av landets allmänna skolor, enligt statistikbyrån National Center for Education Statistics (NCES).

Sedan dess har betydligt fler skolor och distrikt anslutit sig. Bara de senaste 18 månaderna har minst 27 skoldistrikt infört begränsningar för ryggsäckar, skriver The Washington Post.

Gömmas ändå?

Men bland föräldrar och säkerhetsexperter höjs nu röster som ifrågasätter vilken nytta bestämmelserna har. De beskriver väskreglerna som ett spel för galleriet som möjligen kan få vuxna att känna sig lite tryggare.

Kritiker poängterar att vapen fortfarande kan gömmas och tas in i skolor, till exempel mellan böcker i en genomskinlig ryggsäck. Regelverket framhålls som ett exempel på något som beslutsfattare gör för att komma undan större satsningar på vapenkontroll.

Men kriminologen Alex del Carmen vid Tarleton State University i Texas anser att man inte ska motarbeta skolors försök att öka säkerheten.

Att säga att genomskinliga ryggsäckar kommer att göra en så stor skillnad att vi inte längre behöver oroa oss för skolskjutningar eller hot mot en skola, det vore uppenbarligen en överdrift, säger han till CBS News.
Men att säga att det inte kommer att hjälpa – det har vi inte heller bevis för.

Fler skoldåd

De senaste tre åren har antalet skottdåd på skolor ökat dramatiskt i USA, enligt en analys som The Washington Post gjort. Under 2022 inträffade 46 stycken, det högsta antalet sedan den omskrivna massakern på Columbine High School 1999, då tidningen började föra statistik.

Sedan 1999 uppgår antalet dåd på skolor till 386 i USA. Det innebär att 356 000 elever har erfarenheter från sådana händelser, enligt tidningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.