A-
A+

Efter debatt: Gator och salar på KI byter namn

Karolinska institutet byter namn på gator och salar efter en infekterad debatt. Arkivbild.
Karolinska institutet byter namn på gator och salar efter en infekterad debatt. Arkivbild.
SamhälleTT

Karolinska institutet (KI) byter namn på gator och salar som hedrar anatomerna Anders och Gustaf Retzius – som under 1800-talet var verksamma inom den rasbiologiska forskningen.

Annons

Annons

Beslutet, som fattades efter en het debatt, fattades under tisdagen av institutets rektor Ole Petter Ottersen, skriver Dagens Nyheter.

"Jag tycker det är viktigt att KI hittar en balans mellan vår historia och de värderingar som i dag är centrala för oss som organisation. Jag vill skapa möjligheter för en levande, kritisk och pågående diskussion om vad som skapat KI och vad vi gör idag som kommer att uppfattas kritiskt av kommande generationer, skriver han i ett pressmeddelande.

Även gatan von Eulers väg byter namn till Ulf von Eulers väg, efter en fysiolog som var verksam på KI som professor. Namnbytet ska markera distans till dennes far Hans von Euler, en prisad kemist som stödde Hitlers regim under andra världskriget.

Dagens besked kommer efter en infekterad debatt som under flera år rasat vid KI, där studenter och forskare krävt att universitetsledningen tar bort byster och väg- och salsnamn som hedrar minnet av rasforskare.

Institutet kommer även att tillsätta en kommitté för att vidareutveckla principer för framtida namngivningar av byggnader, föreläsningssalar och andra rum på KI, skriver man i pressmeddelandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.