A-
A+

Efter Encrochat – skjutningar vänder ner

Hittills i år har 33 skjutningar skett. Arkivbild.
Hittills i år har 33 skjutningar skett. Arkivbild.
BrottTT

Färre skjutningar har inträffat under årets två första månader jämfört med i fjol.

Många gängledare har burats in efter bevisning från det krypterade verktyget Encrochat.

Annons

Annons

Hittills i år har 33 skjutningar skett i Sverige, vilket kan jämföras med 54 under motsvarande period förra året. Även sprängningarna går ner – från 24 under januari i fjol till 11 i år.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är försiktigt positiv, men vill ännu inte tala om en vändning i kampen mot gängen.

Det är för tidigt att dra några slutsatser, säger han, och varnar för bakslag.
Jag är helt säker på att jag kommer att få stå och redovisa siffror att skjutningarna ökar om en eller några månader, och att det är röda konflikter i några städer.

Ledare gripna

Han framhåller dock att polisen kraftsamlar och ser utvecklingen som ett kvitto på polisens arbete. Stockholm lyfts som ett exempel, där åtta kriminella nätverk slagits ut och cirka 350 personer sitter häktade, varav 100 med koppling till gängmiljöer.

En ganska stor del av framgångarna det senaste året kan enligt inrikesministern kopplas till mobiltjänsten Encrochat, som fransk polis lyckades hacka.

Under 2020 greps flera ledande personer i olika brottsnätverk och hittills har 125 fängelseår utdömts med bevisning från Encrochat, enligt polisen.

TT: Materialet från Encrochat kommer att ta slut. Vad gör polisen då?

Vi har sedan förra året ett nytt verktyg, hemlig dataavläsning, och det tror jag kommer att visa sig vara en gamechanger för svensk polis och andra brottsbekämpande myndigheter. Där får de också möjlighet att följa till exempel krypterad information från kriminella, säger Mikael Damberg.

Annons

Annons

"Inte lika kraftfullt"

Men enligt Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell sviktar jämförelsen.

Hemlig dataavläsning är inte alls lika kraftfullt som att knäcka Encrochat. Att kunna tömma en hel plattform på information – det är något helt annat, säger han.
I dag har vi det här tack vare fransk polis, men systemet är nedstängt nu, informationen kommer snart att ta slut och då riskerar man att vara tillbaka på ruta ett, säger Forssell.

Han framhåller att Sverige nu har haft fem år av växande gängkriminalitet och skjutningar, och lyfter "det danska exemplet" med bland annat dubbla straff för gängmedlemmar.

Vi vill också kunna använda hemliga tvångsmedel mot aktiva ligamedlemmar utan brottsmisstanke. Kan man knytas till ett gäng får man acceptera att polisen kan avlyssna, säger Johan Forssell.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!