-
+

Efter hatstormen: Instagram lovar bättring

Manchester Uniteds Marcus Rashford är en av flera spelare i Premier League som drabbats av hatiska inlägg på sociala medier. Arkivbild.
Manchester Uniteds Marcus Rashford är en av flera spelare i Premier League som drabbats av hatiska inlägg på sociala medier. Arkivbild.
FotbollTT-AFP

Flera profilerade Premier League-spelare har den senaste tiden smetats ned med rasistisk dynga, spridd på sociala medier.

Nu lovar Instagram att ta itu med hatarna på sin plattform.

Framöver kan åtskilliga konton blockeras en längre tid eller stängas helt.

Annons

Annons

Manchester United-trion Anthony Martial, Marcus Rashford och Axel Tuanzebe har blivit utsatta för omfattande smädelser, liksom Chelseas Reece James.

Spelarnas klubbar har reagerat starkt, uttalat sin avsky men också riktat kritik mot att inläggen släpps igenom eller ligger kvar.

Instagram tar åt sig av kritiken. Fadzai Madzingira, policyansvarig för innehållet på Instagrams moderbolag Facebook, säger till nyhetsbyrån Press Association att hon förskräckts av ilskan och hatet mot fotbollsspelare.

Hårdare regler

Madzingira säger att Instagram bland annat inför nya regler och går hårdare fram mot regelbrytare.

Vi vidtar hårdare åtgärder mot personer som bryter mot dessa regler i Instagrams direktmeddelanden, så i stället för att bara förlänga tiden man är blockerad tar vi bort kontona helt.
Det gör att vi kan se till att vi har en lägre tolerans för den typen av missbruk i direktmeddelanden, och vi stänger dessa konton snabbare i Instagrams direktmeddelanden än någon annanstans på plattformen, säger Madzingira.

Annons

Annons

Miljontals otillåtna inlägg

Instagram hävdar att åtgärder vidtogs mot 6,5 miljoner inlägg med otillåtet innehåll mellan juli och september förra året, varav 95 procent hittades innan någon hade rapporterat det.

Det engelska fotbollsförbundet, FA, har efterlyst åtgärder från den brittiska regeringen. Den lade i december förslag till lagstiftning, som bland annat innehåller böter för internetjättarna om de inte får bukt med problemen.

Som företag har vi varit väldigt öppna. Vi vill ha dessa samtal med regeringar. Vi vill prata om reglering, säger Fadzai Madzingira.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss