A-
A+

Efter kaoset – Kanadas fotbollsordförande avgår

Nick Bontis avgår som ordförande för det kanadensiska fotbollsförbundet. Arkivbild.
Nick Bontis avgår som ordförande för det kanadensiska fotbollsförbundet. Arkivbild.
FotbollTT

Frid och fröjd har det inte varit i kanadensisk fotboll den senaste tiden.

Nu väljer ordföranden i fotbollsförbundet, Nick Bontis, att avgå.

Annons

Annons

I ett uttalande säger Bontis att han tror att dam- och herrlandslaget kommer underteckna "ett historiskt kollektivavtal", uppger BBC.

Vidare säger Bontis:

"När det väl är undertecknat kommer det skilja vår nation från i stort sett alla andra medlemmar i Fifa. Även om jag själv varit en av förespråkarna för att få det jämställt kommer jag tyvärr inte leda den här organisationen när det händer".

Konflikten mellan förbundet och dam- och herrlandslaget har pågått sedan sommaren 2022.

I somras gick herrarna ut i strejk och krävde då bland annat att sponsorkontrakten skulle ses över och lika lön för dam- och herrspelarna. Dessutom krävde de 40 procent av prispengarna som förbundet fick i samband med VM i Qatar.

Damlandslaget gick för ett par veckor sedan ut i strejk inför Shebelieves Cup, en viktig del i uppladdningen inför sommarens VM i Australien och Nya Zeeland, en strejk som blev kortlivad efter att det kanadensiska fotbollsförbundet hotade att stämma damlandslaget – samt kräva spelarföreningen och spelarna på skadestånd.

Enligt BBC spenderade det kanadensiska fotbollsförbundet 84,5 miljoner kronor på herrprogrammet 2021, medan de lade 39 miljoner kronor på damprogrammet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.