Efter Nations League – här är höjdarna 2021

Robin Olsen och Sverige degraderades i Nations League. Nu tar landslaget nya tag – och siktar uppåt och mot nya framgångar. Arkivbild.
Robin Olsen och Sverige degraderades i Nations League. Nu tar landslaget nya tag – och siktar uppåt och mot nya framgångar. Arkivbild.
FotbollTT

Nations League är färdigspelat och Sverige har degraderats till B-divisionen samtidigt som Frankrike, Spanien, Belgien och Italien gått till slutspel.

Det här är vad som väntar under 2021 för Europas fotbollsnationer.

Annons

Annons

EM-slutspel

Pandemin tvingade det europeiska fotbollsförbundet Uefa att flytta EM-slutspelet från sommaren 2020 till sommaren 2021. I dagsläget råder det dock tveksamheter var mästerskapet kommer att spelas. Hur hårt håller förbundet på att EM ska avgöras i tolv olika länder? Finns det någon sanning i rykten att slutspelet kan flyttas till Ryssland eller till Storbritannien?

Det är frågor som ska besvaras.

Klart är i alla fall att Sverige – som säkrade avancemang mot Rumänien i Bukarest – är ett av landslagen som gör upp om titeln.

Speldatum: 11 juni till 11 juli.

Annons

Annons

VM-kval

Qatar 2022, det är målet som alla världens landslag har ställt in siktet på.

Jakten på en plats i VM-slutspelet – som för ovanlighetens skull avgörs 21 november-18 december – inleds med kvalgruppslottningen i schweiziska Zürich den 7 december klockan 18. Då ska de 55 europeiska lagen placeras i fem grupper som består av sex lag och fem grupper som består av fem lag. Gruppvinnarna säkrar VM-biljetter medan grupptvåorna får spela playoff.

Europas nationer gör upp om 13 VM-platser.

VM-kvalet startar den 25-30 mars.

Nations League-slutspel

Gruppvinnarna i A-divisionen spelar vidare i Nations League – och gör upp om trofén. Det är en titelkamp som står mellan Frankrike, Spanien, Belgien och Italien.

Slutspelet består av semifinaler, bronsmatch och final. I ett tidigare skede meddelade tre nationer intresse för att arrangera slutspelet; Italien, Nederländerna och Polen. Eftersom Italien vann sin grupp kommer de sannolikt att utses till värdland.

Portugal vann premiärsäsongen av Nations League men missade chansen att försvara titeln då laget placerade sig på andra plats bakom Frankrike.

Speldatum: Första semifinalen spelas den 6 oktober och den andra dagen efter. Bronsmatch och final avgörs den 10 oktober.

Nästa Nations League-turnering spelas den 2 juni-27 september 2022 och då spelar Sverige i B-divisionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons