A-
A+

Efter pestutbrottet: S kräver svar av ministern

Det är viktigt att inte slänga kött i naturen som vildsvin kan få tag på. Arkivbild.
Det är viktigt att inte slänga kött i naturen som vildsvin kan få tag på. Arkivbild.
PolitikTT

Sverige har fått sitt första fall av afrikansk svinpest. Nu kräver Socialdemokraterna att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) informerar riksdagen om hur regeringen agerar.

Det är en självklarhet, säger han.

Annons

I ett område i Västmanland har restriktioner införts efter det att pestsmittan konstaterats hos ett dött vildsvin tidigare i veckan.

Sedan den 25 augusti har totalt sju döda vildsvin hittats inom ett begränsat område i Fagerstatrakten.

Afrikansk svinpest har aldrig tidigare konstaterats i Sverige. Sjukdomen är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Däremot påverkar den inte människor eller andra djur.

Utbrottet kan få stora konsekvenser för grisnäringen.

"Det här är på allvar"

Anna-Caren Sätherberg (S), ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, vill att landsbygdsministern kommer till utskottet och informerar om vad regeringen gör.

Det är viktigt att säkerställa att myndigheterna har "allt man behöver", säger hon.

Det här är på allvar. Jag föreslår att Kullgren kommer till utskottet för att berätta hur arbetet går, för att ha fått afrikansk svinpest på svensk mark är något vi pratat om att vi absolut inte vill se, säger Sätherberg.
Det värsta vore om det tar sig in i besättningar.

Peter Kullgren säger till TT han redan föreslagit en tid för ett möte med utskottet.

Jag vill också informera miljö- och jordbruksutskottet. Därför skrev vi från vårt kansli redan tidigare i dag att jag gärna ville träffa dem, och föreslog att vi skulle ta det vid nästa sammanträde, vilket är torsdag nästa vecka. Det var redan verkställt att vi skulle göra det, säger han.

"Smått hisnande"

Landsbygdsministern har under torsdagen haft ett möte med Jordbruksverket där han fått mer information. Han kommer också att besöka Fagersta på måndag.

Jag informerades om att man bedömde att det var en betydande mängd areal som troligtvis skulle behöva sättas under tuffa restriktioner. Nu har det kommit ut att det rör sig om 100 000 hektar mark. Det är en smått hisnande mängd mark, säger Peter Kullgren.

Berörda myndigheter jobbar tillsammans med jägare för att lokalisera, begränsa och bekämpa smittan, meddelar Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket.

Pesten kan också spridas indirekt via rått och fryst kött.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.