A-
A+

Efter skador och covid – nu är Popp på topp

Alexandra Popp firar 1–0-målet i semifinalen mot Frankrike.
Alexandra Popp firar 1–0-målet i semifinalen mot Frankrike.
FotbollLondon, TT:s utsände

"Ingen hade förväntat sig att hon skulle vara på den här nivån."

Det säger Lena Oberdorf om Tysklands anfallsstjärna Alexandra Popp.

Men Alexandra Popp är på den här nivån – den allra högsta – och är en match från att leda Tyskland till EM-guld.

Annons

Annons

Alexandra Popp firar målet i 4–0-segern mot Danmark.
Alexandra Popp firar målet i 4–0-segern mot Danmark.

Skador, skador, skador. Vägen till söndagens EM-final mot England har varit lång för Alexandra Popp, trots att hon har flest landskamper i den tyska truppen (119).

Hon kunde ha varit med och vunnit EM 2013 med Tyskland. Men strax före mästerskapet i Sverige kom beskedet att en skada satte stopp och Popp fick aldrig vara med och hissa EM-bucklan på Friends arena.

Fyra år senare var det dags igen. Ännu en skada – ännu ett missat Europamästerskap.

Faktum är att hon även hade kunnat missa sitt tredje raka EM.

Svår knäskada

I början av 2021 ådrog sig Popp en svår knäskada och om inte covid-19 hade skjutit upp mästerskapet ett år hade hon fått stå på sidan ännu en gång.

Popp var tillbaka i spel först i mars i år och arbetade sig sakta men säkert i form. Oturen var dock framme igen när hon tre veckor före årets mästerskap insjuknade i covid-19.

Popp tillfrisknade men när det väl var dags för EM-premiär fick hon inleda på bänken. Men 31-åringen byttes in och gjorde mål i 4–0-segern – och känslorna gick inte att ta miste på.

Popp sjönk ner på knä, satte pannan i gräset samtidigt som lagkamraterna sprang fram för att fira med henne.

Sedan dess har hon startat samtliga matcher och målfesten har fortsatt.

Hon är helt otrolig. Ingen hade förväntat sig att hon skulle vara så stark i den här turneringen. Hon var skadad nästan hela säsongen, kom tillbaka och fick en till liten skada. Sen hade vi lägret innan EM och hon fick covid. Ingen hade förväntat sig att hon skulle vara på den här nivån och jag är så glad för hennes skull, säger Lena Oberdorf, lagkamrat med Popp i Wolfsburg och landslaget.

När Popp satte 1–0 mot Österrike blev hon ensam om att ha gjort mål i fyra raka EM-matcher. Och i 2–1-segern mot Frankrike såg hon till att med sina två mål skicka Tyskland till EM-final.

Det betyder väldigt mycket för mig. Man såg det när jag gjorde mitt första mål men också i andra matcher. Jag är mer känslosam än vad jag har varit tidigare eftersom jag vet på vilket sätt jag tog mig hit, sade Popp enligt Goal efter semifinalsegern mot Frankrike.

Annons

Annons

"En kämpe"

Lena Oberdorf berättar att hennes elva år äldre lagkamrat är en stor inspirationskälla för det tyska laget.

Hon är en sådan kämpe på och utanför planen. Jag är så stolt över henne. Hon håller i bollen, är lugn och när jag blir för känslosam säger hon: "Obi, slappna av". Hon är viktig både för mig och hela laget, säger Oberdorf.

En lång resa slutar nu i finalen, och drömmen är så klart ett EM-guld. Det som står i vägen är värdnationen England på ett fullsatt Wembley på söndag.

Det är en otrolig historia och jag hoppas att det kommer att bli ett väldigt bra slut, säger Popp.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.