A-
A+

Efter skandalscenerna: "Fängelse på straffskalan"

Hammarbysupportrar i samband med söndagens allsvenska match borta mot AIK på Friends arena i Solna.
Hammarbysupportrar i samband med söndagens allsvenska match borta mot AIK på Friends arena i Solna.
FotbollTT

Polisen hoppas kunna få tag i många av dem som låg bakom skandalscenerna efter söndagens fotbollsallsvenska Stockholmsderby på Friends arena.

Vi är positiva till att många kommer identifieras och kallas på förhör under veckan, säger polisens pressekreterare Ola Österling till SVT.

Annons

Annons

Kort efter att domaren blåst för full tid i söndagens allsvenska derby mellan AIK och Hammarby (2–2), utbröt våldsamheter på läktaren.

I Discovery+:s tv-sändning syntes hur supportrar till båda lagen bröt igenom avspärrningar mellan läktarsektionerna, sökte upp varandra för att slåss eller kasta saker och pyroteknik på varandra.

Senare under kvällen omhändertog polisen också närmare 100 personer i Årsta, efter att ytterligare konfrontation mellan supportrar utbrutit.

Kan ge fängelse

Under söndagskvällen meddelade polisen att man inlett två utredningar om våldsamt upplopp.

Samtliga som omhändertogs i går kväll är filmade och identifierade. De kördes ut till olika platser söder om Årsta med olika bussar för att separera gruppsamlingen och lugna ner situationen, säger polisens pressekreterare Ola Österling till SVT dagen efter derbyt.

För vissa av de inblandade kan stränga påföljder vänta, säger Österling. I nuläget håller polisen på att jämföra bilder från sammandrabbningen i Årsta med tv-bilder från Friends arena, liksom från polisens egna kameror på arenan.

Vi är positiva till att många kommer identifieras och kallas på förhör under veckan, säger Österling.
För dem som identifieras och har varit deltagare i våldsamma upplopp finns fängelse på straffskalan. Det kan också bli fråga om arrangörsavstängning eller tillträdesförbud.

Annons

Annons

"Gäller att ha precision"

Ingen ska ha skadats allvarligt i samband med händelserna. Men AIK:s säkerhetschef Henrik Koch sade till TV4:s Fotbollskanalen efter matchen att en publikvärd hos AIK och åtminstone en Hammarby-supporter träffats i huvudet av kastade stolar.

Elitklubbarnas intresseorganisation Svensk elitfotboll (Sef) har efter derbyt haft kontakt med AIK. Härnäst väntar en noggrann utredning för att se vad som har brustit.

Man ska minnas att av de drygt 45 000 som var på plats så var majoritet inte deltagande i det här. Det gäller att ha precision för att komma åt dem som var inblandade. Jag ser framför mig att det kommer delas ut en del tillträdesförbud, säger Sefs generalsekreterare Mats Enquist till SVT.

Rättad: En tidigare version uppgav fel veckodag i ingressen. Rätt är att matchen spelades på söndagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.