Efter vändningen – kan spela för annan klubb

Göteborg FC tog klubbens första SM-guld tidigare i år, här håller målvakten Jennifer Falk och anfallaren Rebecka Blomqvist i pokalen.
Göteborg FC tog klubbens första SM-guld tidigare i år, här håller målvakten Jennifer Falk och anfallaren Rebecka Blomqvist i pokalen.
FotbollTT

Svenska mästarlaget Göteborg FC spelar vidare – trots alla turer.

Men fotbollsföreningens ambition är fortsatt att ett herrlag ska ta över elitverksamheten – vilket kan ske redan 2021.

Vi kommer att spela vidare i Champions League och damallsvenskan nästa år men i vilken färg på dräkterna är oklart, säger klubbens ordförande Peter Bronsman till Göteborgs-Posten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Turerna har varit många sedan fotbollsföreningen Göteborg FC, som så sent som i november tog sitt historiska första SM-guld, tidigare i veckan meddelade att elitverksamheten läggs ned.

På nyårsaftonen kom en ytterligare vändning genom ett pressmeddelande på klubbens webbplats som gav beskedet att laget spelar vidare, behåller sin damallsvenska plats 2021 och spelar i Champions League till hösten.

Nya sponsorer

Enligt Expressen/GT räddas klubben av ett antal sponsorer. Göteborg FC bekräftar inte uppgifterna, men medger ett ökat intresse för mästarlaget under de senaste två dygnen sedan beskedet om elitverksamhetens nedläggning.

"Vad vi däremot inte förväntade oss var det stora, överväldigande och positiva intresset från privatpersoner, företag och fotbollsföreningar för att behålla föreningens elitverksamhet", skriver GFC på sin webbplats.

Trots att den närmaste framtiden för klubben klarnat något återstår frågetecken. Göteborg FC, med ordföranden Peter Bronsman i spetsen, vill på längre sikt hitta en annan, större Göteborgsklubb som tar över elitverksamheten.

Annons

Annons

BK Häckens uppges nära

"Vår strategiska uppfattning, som vi givit uttryck för, att Göteborg FC behöver integreras med en större organisation står fast", skriver Göteborg FC vidare på sin webbplats.

Den damallsvenska mästarklubbens pressansvarige Tore Lund bekräftar för TT att svenska herrlag på elitnivå är intresserade av ett övertagande av GFC – kanske redan säsongen 2021. Han dementerar också att tisdagens besked om nedläggning av elitverksamheten skulle ha varit ett pr-knep för att få in pengar.

Enligt Aftonbladet är BK Häcken, som slutade trea i herrarnas allsvenska i år och har stark ekonomi mycket tack vare ungdomsturneringen Gothia Cup, nära ett övertagande.

Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman kommenterar intresset från andra föreningar för Göteborgs-Posten.

Jag vet självfallet vilka klubbar det är men jag kan inte säga mer. Jag får nästan en tår i ögat över hur många som vill hjälpa till. Men jag har valt ut större föreningar som kan ge det tjejerna är värda. Vi kommer att spela vidare i Champions League och damallsvenskan nästa år men i vilken färg på dräkterna är oklart, säger han till GP.

Rubensson väldigt glad

Göteborgs FC:s föräldralediga landslagsmittfältare Elin Rubensson är glad över beskedet att klubben trots alla turer spelar vidare, men vill inte kommentera nyårsaftonens vändning något ytterligare.

"Jag tänker inte göra några intervjuer i dag men vi är såklart väldigt glada över att saker ser ut att ha löst sig och att vi kan stanna i Göteborg. I övrigt har jag inga mer kommentarer", skriver hon i ett sms till TT.

Advokaten Carl Fhager har under de senaste turbulenta dagarna företrätt spelarna i dialogen med GFC och potentiella, andra klubbar.

Dagens besked är givetvis positivt ur spelarnas perspektiv. Nu går vi in i nästa fas, där vi kommer att jobba vidare för att hitta en lösning som tar damfotbollen i Göteborg till nästa nivå. Det positiva gensvaret ger oss gott om hopp om en lösning, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons