-
+

Egypten öppnar gränsen till Gaza

Kö för matdistribution i Gaza.
Kö för matdistribution i Gaza.
EgyptenTT-AFP

Egypten öppnar gränsen till Gaza "tills vidare", uppger egyptiska säkerhetstjänsten.

Beskedet kommer i samband med förhandlingar i Kairo där Hamas och den palestinska myndigheten är överens om att hålla val.

Annons

Annons

Gaza har varit under blockad av både Israel och Egypten, vilket i praktiken har inneburit att landremsan har varit isolerad från omvärlden.

Det egyptiska beslutet tas samtidigt som Kairo hyser förhandlingar mellan den Fatah som leder palestinska myndigheten på Västbanken och Hamas som styr på Gazaremsan. Målet att de palestinska politiska fraktionerna ska hålla gemensamma val senare i år, i så fall de första på 15 år.

Beslutet om öppnad gräns mot Egypten välkomnades av befolkningen på omkring två miljoner invånare. Många av dem lever i armod. Brist på mat och medicin och ofta elektricitet och dricksvatten tillhör vardagen.

Jag har väntat i sex månader på att gränsen ska öppnas, säger 19-årige studenten Ibrahim al-Shanti.
De ständiga stängningarna har gjort att jag har missat en termin på universitetet. Jag hoppas att öppnandet är permanent, säger han.

Sent på tisdagen sade de två palestinska parterna att man är överens om en färdväg och valtekniska mekanismer för president- och parlamentsval, med preliminära datum den 22 maj och den 31 juli.

Israel drog tillbaka sina trupper från Gaza 2005, men kontrollerar fortfarande gränserna till området.

Vid val 2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas makten, men resultatet godkändes inte av den palestinska myndighetens president Mahmud Abbas. Splittringen utlöste hårda strider mellan de två grupperna, och rivaliteten har sedan dess kvarstått.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss