A-
A+

Egypten öppnar mot Syrien och Turkiet

Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry. Arkivbild.
Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry. Arkivbild.
EgyptenTT-AFP

Egypten ser ut att öppna för diplomatiska kontakter med Syrien och Turkiet efter ett årtionde av problematiska förhållanden med de båda länderna.

Annons

Annons

Den egyptiske utrikesministern Sameh Shoukry avreser på måndagsmorgonen och ska hinna besöka båda länderna under dagen, meddelar landets utrikesdepartement. Anledningen är att visa "solidaritet med broderfolken" i de av jordbävningar drabbade länderna.

Direkt efter naturkatastrofen 6 februari ringde Abd al-Fattah al-Sisi till Syriens ledare Bashar al-Assad och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att uttrycka medkänsla. Egypten har även sänt hjälptransporter till de drabbade regionerna.

Därmed öppnade Kairo för möjligheter till fortsatta kontakter.

Syriens hårdföre president Bashar al-Assad har varit politiskt isolerad i regionen, främst på grund av det tolvåriga inbördeskriget i Syrien. Landet uteslöts tillfälligt ur Arabförbundet, med huvudkvarter i Kairo, som en reaktion mot Damaskus.

Egyptens president har också haft ett ansträngt förhållande till den turkiske presidenten Erdogan ända sedan den kupp som förde al-Sisi till makten genomfördes 2013.

De två tog ett första steg mot närmare kontakter när de skakade hand vid ett möte i Qatar i november.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.