-
+

Ekberg tillbaka i Blågult inför OS-kvalet

Niclas Ekberg. Arkivbild.
Niclas Ekberg. Arkivbild.
HandbollTT

Niclas Ekberg är tillbaka i handbollslandslaget inför OS-kvalet.

I övrigt satsar förbundskapten Glenn Solberg vidare på gänget som nyligen tog VM-silver.

Annons

Annons

När Sverige gjorde oväntad VM-succé i januari var det utan en lång radda tunga namn som hade tackat nej av olika anledningar.

Därför var också tisdagens trupputtagning inför kvalmatcherna till EM och OS i mars extra intressant. Skulle förbundskapten Glenn Solberg öppna dörren åt stjärnorna som inte var med i VM? Eller skulle de spelare som stod för silverbragden i Kairo få fortsatt förtroende?

Svaret blev att Solberg bjöd in förre lagkaptenen Niclas Ekberg i landslagsvärmen efter drygt två års självvald frånvaro. Men bortsett från högersexan får 17 av VM-medaljörerna chansen igen.

Ekberg är en av de bästa i världen på sin position, säger Solberg om uttagningen som samtidigt innebar att han "med tungt hjärta" tvingades peta Valter Chrintz.

Stjärnor petas

Simon Jeppsson, Lukas Nilsson och Jesper Nielsen är några av spelarna som – efter att länge ha varit bofasta i Blågult – sade nej till VM och som nu fortsatt inte får plats i landslagstruppen.

Samma sak gäller Andreas "Stycket" Nilsson, mittsexan som från början var påtänkt för VM men som sedan fick nej av Solberg när han ville ansluta några dagar senare till uppladdningen. Det är tydligt att Glenn Solberg vill fortsätta att bygga sitt lag av tvåvägsspelare som kan spela i både anfall och försvar, och då finns det inte någon plats för den offensivt balanserade Veszprem-stjärnan.

Klart är också att Niclas Ekbergs återkomst i OS-kvalet inte är kortsiktig. Han står till förfogande även vid ett eventuellt OS i Tokyo.

Ja, det har vi snackat lite om, säger Solberg.
Man gör det inte enkelt för oss om man tackar nej, så han är tillgänglig för vidare satsning.

Annons

Annons

Dubbla kval

Sverige samlas den 8 mars och möter Montenegro i Lund redan dagen därpå, i en av de EM-kvalmatcher som sköts upp när Blågult drabbades av coronasmitta inför VM. En viktig match på sitt sätt, men den blir ändå mest en aptitretare inför OS-kvalet som sedan väntar i Berlin 12–14 mars.

Sverige möter Tyskland, Algeriet och Slovenien och de två bästa lagen får spela OS.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss