A-
A+

Ekdal tror på ett kul EM: Vi har ett otroligt gäng

Albin Ekdal.
Albin Ekdal.
FotbollTT

De yngre förmågorna får inget gratis i kampen om platserna på landslagets centrala mittfält.

Albin Ekdal, 31, bedömer sin egen form som god och han ser inget slut på den blågula karriären.

Att representera Sverige är så jäkla mäktigt. Det vill jag göra många år framöver, säger han.

Annons

Annons

I augusti är det tio år sedan han fick hoppa in efter en timmas spel i landskampen mot Ukraina i Charkiv. Sverige – då under Erik Hamréns ledning – vann efter ett sent mål.

Ekdal fick smaka på något han sedan dess alltid uppskattat och värderat högt. Tio är senare är kärleken till landslaget, att dra på sig tröjan och sedan sjunga nationalsången lika stark som då.

Så länge jag känner att jag bidrar med något vill jag vara med. Bland det roligaste man kan göra är att spela i landslaget. Vill Janne (Andersson, förbundskaptenen) att jag är med många år framöver ska jag kämpa för det, säger han.

Ekdal har en stark säsong bakom sig, 32 spelade matcher av 38 i Serie A med Sampdoria.

Tror på ett långt EM

Kroppen känns hel och fräsch och han ser fram emot ett EM-slutspel. Ekdal ser ett landslag med goda förutsättningar att få uppleva en sommar likt den i Ryssland för tre år sedan, där det tog stopp först i kvartsfinalen mot England.

Han sticker försiktigt ut hakan.

Jag gillar Frankrike och Belgien men hoppas på Sverige, säger han.

På frågan vad som talar för att det kan bli en titel för landslaget blir svaret:

Vi har ett otroligt gäng, en otrolig sammanhållning, där alla ger precis allt för varandra, kryddat med yngre, hungriga, orädda och kreativa spelare som gör det väldigt bra i sina klubblag. Det är en mix av äldre och yngre spelare. Jag hoppas att vi har den vinnande kombinationen.

Annons

Annons

Får gåshud

Det är klart att man drömmer om att vinna med Sverige. Det är något man visualiserat själv och man får lite gåshud så fort man gör det.
Det finns inget annat mål i EM än att vinna alla matcher och det är det vi kommer att åka runt i Europa för att försöka göra, säger han.

Ekdals kontrakt med Sampdoria går ut nästa sommar, men några planer på att flytta från Genua har han inte. Förr eller senare tänker han och familjen bosätta sig i Stockholm och blir det allsvenskan är Djurgården enda aktuella klubben – och helst då spel tillsammans med yngre brodern Hjalmar.

Jag känner ingen stress att flytta någonstans, säger han.

Ranieri och Andersson lika

Däremot beklagar han att Claudio Ranieri slutar i Sampdoria – en tränare och person han liknar vid förbundskaptenen Janne Andersson.

Jag har en lite speciell relation med honom (Ranieri) eftersom han var i "Juve" när jag kom dit som ung pojke. Sedan har vi haft en grym relation vi två. Han har gett mig förtroende. Det har varit en tränare som har ställt höga krav men som samtidigt haft en härlig jargong utanför planen, precis som Janne har här.
Det är en tränare man vill prestera för, en tränare man har respekt för men samtidigt en tränare som man kan skoja med och ha kul med också, inte bara ha det där professionella vinnandet i varje samtal utan även en mänsklig relation.
De (Ranieri och Andersson) hittar en perfekt balans mellan det blodiga, allvarliga och det mänskliga. Man kan även ta en bärs och en pizza tillsammans. Båda är skojiga typer som ger och tar. Väl ute på planen ger man allt för dem för man vet att de kräver det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!