-
+

Ekonom: Fel förlänga generellt krisstöd

Susanne Spector, arbetsmarknadsanalytiker på Nordea, dömer i nuläget ut generella stödåtgärder. Arkivbild
Susanne Spector, arbetsmarknadsanalytiker på Nordea, dömer i nuläget ut generella stödåtgärder. Arkivbild
ArbetsmarknadTT

Permitteringarna har minskat kraftigt och flertalet branscher rullar nu på som normalt igen.

Att då förlänga det statliga stödsystemet generellt till alla företag är ett dåligt beslut, anser Susanne Spector, arbetsmarknadsexpert.

Annons

Annons

Före jul beslöt regeringen att till i sommar förlänga det allmänna statliga stödet till företag som permitterar sina anställda i pandemins spår – lika till alla branscher. Men i dagens Sverige är villkoren väsensskilda där industrin går som tåget igen, medan framför allt krognäringen går på knäna.

Personligen tycker jag det var helt fel beslut att förlänga det generella stödet till alla, säger Susanne Spector, Nordeaekonom och expert på arbetsmarknaden.

Träffar dåligt

Dessutom fungerar permitteringsstödet dåligt för just den branschen som just nu lider allra värst i pandemin, krog- och turistbranschen, med stort inslag av tillfälligt anställda som är svårare att nå med det stödet, enligt Spector. Det hade enligt henne varit bättre med riktade branschstöd till krognäringen som närmast har näringsförbud för närvarande.

För i den övriga ekonomin rullar mycket på som normalt. Industrin går överlag relativt starkt igen, flertalet tjänstenäringar likaså. Det syns i bolagens rapportering, signaler från facken, arbetslöshetsstatistiken och inte minst i det rejält fallande antalet permitteringar. Enligt Statistiska centralbyrån senaste siffror var omkring 59 000 korttidspermitterade med statligt stöd i december. I höstas låg den siffran dubbelt så högt och i försomras ännu mycket högre.

Det är en fjärdedel så många som i somras, om ens det, säger Susanne Spector.

Annons

Annons

Stark återhämtning

Hon är förhållandevis positiv om arbetsmarknaden framöver och sticker ut hakan:

Jag tror på en stark återhämtning när restriktionerna släpps och att arbetslösheten sjunker till åtta procent i sommar, säger hon.

I dag ligger den strax under nio procent, 8,8 procent för att vara exakt, enligt Arbetsförmedlingens siffror. Men den har sjunkit svagt efter jul, även ungdomsarbetslösheten och varseltalen är relativt låga, i januari i nivå med normala tider.

Andra vågens effekt på arbetsmarknaden har toppat, tror Spector.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss