A-
A+

Ekonomi i topp bland gymnasieeleverna

Ekonomiprogrammet fortsätter att växa i popularitet. Arkivbild.
Ekonomiprogrammet fortsätter att växa i popularitet. Arkivbild.
UtbildningTT

Ekonomiprogrammet har blivit det vanligaste förstahandsvalet för elever som söker till gymnasieskolan. Samhällsprogrammet har länge legat i topp men är nu det näst populäraste valet, visar statistik från Skolverket.

Ekonomiprogrammet har år efter år lockat en växande grupp elever. Inför nuvarande läsår var det framför allt pojkarna som sökte i ökad grad. Ekonomi är det vanligaste förstahandsvalet bland dem, följt av teknikprogrammet.

Bland flickorna är samhällsprogrammet fortfarande förstahandsvalet för de flesta, därefter ekonomi.

Skolverket har inte analyserat varför ekonomiprogrammet ökat så, men en förklaring skulle kunna vara att eleverna hoppas på en viss valfrihet.

Det är ett högskoleförberedande program, men samtidigt är det många som får jobb efter gymnasiestudierna. Det ser vi i etableringsstatistiken. Teknikprogrammet är också lite åt det hållet – det finns jobb man kan få efteråt, säger enhetschef Christina Sandström vid Skolverket.

Av yrkesprogrammen är el- och energiprogrammet det vanligaste förstahandsvalet, följt av fordons- och transport.

Totalt 130 000 elever sökte till ett nationellt program inför läsåret 2023/24. Av dessa sökte 63 procent högskoleförberedande program och 37 procent yrkesprogram.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.