A-
A+

Elbilen kan skadas om däckbytaren slarvar

En bilmekaniker skiftar hjul. Bilden har ingen koppling till artikeln.
En bilmekaniker skiftar hjul. Bilden har ingen koppling till artikeln.
MotorTT

Elbilar löper större risk att skadas än konventionella bilar om de lyfts på ett felaktigt sätt vid bytet till vinterdäck.

M Sverige uppmanar landets elbilsägare att plugga instruktionsboken och försäkra sig om att däckbytaren har kunskapen som krävs.

Annons

Annons

Inför vintersäsongen ställs många nyblivna elbilsägare inför det första däckbytet på en eldriven bil – ibland ovetandes om att de ofta har känsligare underreden än sina fossildrivna motsvarigheter.

Fossildrivna bilar har inte lika många komponenter i underredet som behöver skyddas riktigt så noga, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på intresseorganisationen M Sverige.

Skador kan bli dyra

Han påpekar att det ofta finns kablar undertill som riskerar att hamna i kläm.

Högspänningskablar är ofta inkapslade, men även om det finns skyddande plasthöljen har tillverkaren inte räknat med att bilen ska lyftas någon annanstans än på de avsedda punkterna, säger Stjernvall.
Skador som påverkar högvoltsbatteriet kan bli väldigt dyra, det är ofta elbilens mest kostsamma del. Skador på höljen kan leda till att kablar utsätts för fukt och börjar korrodera, och att det uppstår fel på lite längre sikt, säger han.

Annons

Annons

Verkstadens ansvar

M Sverige avråder inte elbilsägare från att genomföra däckbytet på egen hand, men uppmanar dem att läsa instruktionsboken och försäkra sig om att använda sig av rätt lyftpunkter, precis som vid lyft av fossildrivna bilar. Organisationen tipsar om att den som vänder sig till en däckverkstad kan fråga personen som ska genomföra bytet om den känner till lyftpunkterna för den specifika modellen.

Carl-Erik Stjernvall understryker att konsumenttjänstlagen slår fast att den som erbjuder en tjänst ska genomföra den på ett fackmässigt sätt, bland annat enligt tillverkarens anvisningar.

Ansvaret ligger hos den som utför tjänsten när det blir fel. Sedan kan reklamationen ändå bli komplicerad eftersom konsumenten måste visa att det är just vid det specifika tillfället som skadan har uppstått, säger Stjernvall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.