A-
A+

Elbolagen om miljardgarantin: "Mer att göra"

Energijätten Fortum välkomnar regeringens miljardgaranti. Arkivbild.
Energijätten Fortum välkomnar regeringens miljardgaranti. Arkivbild.
EkonomiTT

Kraven på energibolagen att ha pengar i kassan har skenat i takt med elpriset – och pendlat snabbt.

Regeringens besked om en miljardgaranti är därför välkommet.

Det kan komma krav på att vi inom 90 minuter måste sätta in 200 miljoner kronor i säkerhet, säger Elin Bergsten, ekonomichef på Skellefteå Kraft.

Annons

Annons

Elin Bergsten, ekonomichef Skellefteå Kraft.
Elin Bergsten, ekonomichef Skellefteå Kraft.

För energibolagen betyder regeringens besked om likviditetsgarantier på 250 miljarder kronor arbetsro. Det säger Elin Bergsten, ekonomichef på Skellefteå Kraft.

Det här innebär en stabilitet i arbetet. När priserna på elbörsen har ökat och ökat har det i sin tur inneburit att säkerhetskraven från Nasdaq har stigit och stigit. Vi har behövt vidta olika åtgärder för att klara säkerhetskraven och öka likviditeten, vi har till exempel tittat på en kommunal borgen, säger hon.

Kraven från Nasdaq Clearing, som sköter handeln på elmarknaden, har inneburit att elbolagen måste ha mer pengar i kassan som en säkerhet.

"Mycket välkommet"

Enligt Elin Bergsten har kraven svängt snabbt i takt med priserna.

Det kan komma krav på att vi inom 90 minuter måste sätta in 200 miljoner kronor i säkerhet. Dagen därpå kan vi i stället få ut 700 miljoner kronor för att nästa dag återigen behöva sätta in 500 miljoner. Det är väldiga pengar på kort tid. Vi klarar det, men det finns säkert mindre aktörer som får det svårt, säger hon.

Per-Oscar Hedman, kommunikationschef för Fortum i Sverige, skriver i en kommentar till TT att initiativet "är mycket välkommet" men att det är svårt att göra en helhetsbedömning innan hela förslaget är presenterat.

Han menar dock att det inte löser grundproblemet, som enligt Fortum är att det EU-gemensamma finansiella regelverket för elmarknaden är utdaterat och inte anpassat för dagens extrema situation. Något som Fortum anser behöver "lösas skyndsamt".

Enligt Elin Bergssten på Skellefteå kraft är likviditetsgarantier ett bra första steg.

De höga priserna i Europa och kundernas utsatthet i det är ett annat problem. Det finns absolut mer att göra. Men utan den här garantin hade energibolag riskerat att stängas av från elmarknaden, vilket också hade inneburit konsekvenser för kunderna, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.