A-
A+

Electrolux faller hårt på grov vinstmiss

Vitvarutillverkaren Electrolux redovisar kvartalsresultat. Arkivbild
Vitvarutillverkaren Electrolux redovisar kvartalsresultat. Arkivbild
EkonomiTT

Vitvarutillverkaren Electrolux faller hårt på börsen, ned med drygt 9 procent efter en oväntat svag delårsrapport för årets andra kvartal.

Utsikterna är också grumliga, enligt vd Jonas Samuelson.

Annons

Annons

"Med en inflation som stigit till historiskt höga nivåer, ökade räntor, begränsningar i de globala leveranskedjorna samt osäkerheten kring coronapandemin och kriget i Ukraina, är visibiliteten för resten av året begränsad", skriver Jonas Samuelson i en kommentar.

Större vinstfall än väntat

Electrolux redovisar en vinst före skatt på 265 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten före skatt på 1 865 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Omsättningen lyfte med 11 procent till 33 749 miljoner kronor, upp från 30 303 miljoner kronor ett år tidigare. Detta kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 31 174 miljoner kronor.

Rörelseresultatet föll 72 procent till 560 miljoner kronor, vilket var ett betydligt större vinstfall än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med ett rörelseresultat drygt en miljard, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

"Oregelbundna leveranser av flertalet komponenter, framförallt elektronik, fortsatte att avsevärt påverka våra volymer, orsaka betydande ineffektivitet i produktionen och öka kostnaderna för flygfrakt och inköp på spotmarknaden", skriver Jonas Samuelson.

Annons

Annons

Nordamerika revideras till negativt

Problemen är särskilt uttalade i Nordamerika.

"Begränsningar vad gäller leveranskedja och arbetskraft resulterade i betydligt lägre volymer och högre kostnader, särskilt i affärsområde Nordamerika", skriver Electrolux.

Detta slog mot resultatet enligt Samuelson.

"Utöver detta hade vi problem med en viktig felaktig komponent, som åtgärdades under kvartalet", skriver han.

"Vi behåller våra regionala utsikter för marknadsefterfrågan för helåret 2022, med undantag för Nordamerika, som revideras till negativ", tillägger han om utsikterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.