A-
A+

Elfvendal om flytten: "Spännande och intressant"

Landslagets målvaktstränare Maths Elfvendal flyttar till italienska Serie B-klubben Parma efter fotbolls-EM. Arkivbild.
Landslagets målvaktstränare Maths Elfvendal flyttar till italienska Serie B-klubben Parma efter fotbolls-EM. Arkivbild.
FotbollTT

EM-slutspelet är inte det enda som har funnits i huvudet för landslagets målvaktstränare.

Maths Elfvendal har även haft framtiden i tankarna – och har skrivit på för Serie B-klubben Parma.

De presenterade en långsiktig plan för mig, som jag tyckte det var spännande och intressant, säger han.

Annons

Annons

Målvaktstränaren Maths Elfvendal. Arkivbild.
Målvaktstränaren Maths Elfvendal. Arkivbild.

På dagarna har Maths Elfvendal haft fokus på Sveriges EM-förberedelser.

"Utanför kontorstid" har han sysslat med annat.

I två veckor har målvaktstränaren haft digitala möten med Serie B-klubbens ledning och personer från den amerikanska ägaren Krause Group, möten och samtal som till slut ledde till att 34-åringen – bara tre dagar innan premiären mot Spanien – skrev på för tre år.

Jag känner mig väldigt glad, stolt och tacksam. Det är inte så enkelt att ta sig utomlands som tränare, att få den möjligheten. Jag ser fram emot det här, säger han.

Lämnar IFK Norrköping

Elfvendals tid i allsvenska IFK Norrköping, där han hade kontrakt till 2023, är därmed över för den här gången. Han ansluter till Parma efter EM-slutspelet, och då väntar en försäsong i "en liten alpby i norra Italien".

Det är något som man har sett och följt länge. Det är väldigt italienskt att åka upp till bergen och köra en försäsong. Det är mäktigt att få vara med om det, säger han.

TT: Hur gick det här till?

Jag blev kontaktad. Det är genom mitt internationella kontaktnät där en som jag känner fick en fråga från Parma, där de undrade om han kände någon som matchade deras kravprofil. Då fick jag ett mejl där jag var inslängd som kopia: ”Ni två kanske ska prata”.
Från det har allt konkretiserats och jag skrev på.

Annons

Annons

"Gett energi"

TT: Du är mitt uppe i EM – hur har du påverkats av det här sidospåret?

Det är en stor grej att flytta till ett annat land, ny arbetsgivare, ny kultur och en nivå som jag ser fram emot att få jobba på. Det var många möten med olika personer, där man också skulle prestera. Det är klart att det har lagts tid på det här men det har gett mer energi än vad det har kostat.
Mitt alternativ var att säga nej, att jag inte var med på intervjuer men det var inte värt det. Det här var så pass intressant. Parma har varit öppna med det också, vi har haft våra möten utanför kontorstimmarna så att det inte skulle gå ut över landslaget.

Maths Elfvendal säger att han tilltalas av Parmas och ägarens framtidsvision, som i stort handlar om att det ska finnas en stabil bas och organisation när klubben tar klivit upp i Serie A igen. Han lockas även av att klubben och ägarna har liknande värderingar som han själv.

De pratade om att man ska må bra, förutsättningar att människor ska kunna växa och man ska känna sig delaktig i processer.
De tar också stort sociala ansvar, de ta ansvar för miljö, klimat och mänskliga rättigheter. Det såg man också när Parma spelade i "Black Lives Matter"-tröjor. Det är ett plus.

Pratat med Andersson

TT: Hur blir din roll i det hela?

Jag kommer att få mycket att säga till om, jag blir ansvarig för målvaktsfrågorna i klubben och det tycker jag känns stimulerande; att verkligen få implementera den filosofi och målvaktsstil som jag tror på.

TT: Hur ser du på att få jobba med Gianluigi Buffon?

Det är en stor motivation för mig att få nya erfarenheter och kunskaper. Buffon besitter onekligen båda i och med hans otroliga karriär. Det ska bli riktigt kul, lärorikt och inspirerande att börja jobba ihop med honom och så klart hela klubben.

Maths Elfvendal blir kvar som landslagets målvaktstränare, det var ett krav i förhandlingen, och det är ett besked som gillades av förbundskapten Janne Andersson.

Han vara en av de absolut första som fick höra om det här, för att jag skulle ha möten och för att jag ville vara ärlig och öppen med. Janne sade: ”Du får väl in att du är kvar i landslaget?”, säger Elfvendal.
Så det är löst, det finns med i avtalet och Janne tycker att det är positivt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!