A-
A+

Elisabeth Moss om nya serien: Oerhört smart

Elisabeth Moss spelar en kvinna med minst sagt skiftande utseende i 'Shining girls'. Arkivbild.
Elisabeth Moss spelar en kvinna med minst sagt skiftande utseende i "Shining girls". Arkivbild.
TvTT

En hyllad kriminalroman om en tidsresande seriemördare har blivit tv-serie. Huvudrollen i "Shining girls" spelas av Elisabeth Moss.

Serien handlar om förskräckliga saker, men vi vill inte visa det i bild. Det är inte vårt fokus, säger Moss till TT från New York.

Annons

Annons

Elisabeth Moss i thrillern 'Shining girls'. Pressbild.
Elisabeth Moss i thrillern "Shining girls". Pressbild.

Boken "Flickor som skimrar", skriven av Lauren Beukes, är en mix av thriller och science fiction. På 30-talet upptäcker luffaren Harper Curtis en reva i tiden. Denna gör att han kan resa i tiden och som seriemördare leta upp och mörda ”flickor som skimrar”.

Men i vår tid överlever Kirby Mazrachi med minsta möjliga marginal. Hon upptäcker likheter mellan det som hände henne och skadorna på ett lik som hittats i tunnelbanan. En kollega på tidningen där hon jobbar hjälper henne att nysta vidare i gåtan.

"Liknade inte något"

När Moss – känd från "Mad men" och "The handmaid's tale" – blev erbjuden rollen läste hon manuset innan hon läste boken, då hon är väl medveten om att det oftast görs stora ändringar från bok till filmmanus.

Det är alltid bra att göra så, det ger mig möjligheten att uppleva berättelsen så som publiken kommer att uppleva den. För det är ju ofrånkomligt att saker som stod i boken har ändrats i manuset. Jag tyckte den var så oerhört smart, en berättelse som både är thriller och sciencefiction, det liknade inte något jag hade kommit i kontakt med tidigare, säger hon.

Serien innehåller många blodiga mord, men dessa visas inte upp i bild. Ett medvetet val, framhåller Elisabeth Moss.

Det är inte det som är fokus, det är inte den berättelse vi vill berätta. Det handlar om en kvinna som finner sin egen röst, det fanns ingen anledning att använda explicita våldsscener. Och ofta är det ju så, att det du inte ser är betydligt mer skrämmande. Vi vill vara ärliga, vi vill berätta om hur våld är och ser ut, samtidigt som det finns ett värde i att lämna en del till åskådarens fantasi.

Annons

Annons

"Skådespelaren vinner"

Elisabeth Moss är numera ofta producent för de projekt hon medverkar i, från ”Handmaid's tale” till ”Shining girls”.

Om skådespelaren och producenten har olika åsikter, då vinner skådespelaren den argumentationen. Hon är definitivt tuffare och har mer makt, säger hon med glimten i ögat.
Dessutom har jag tur som jobbar med en fantastisk skara medarbetare. Vi jobbar ihop. Att kunna samarbeta, det är makt.

Just nu spelar man in nästa säsong av ”Handmaid's tale” – som kommer när?

Det vet jag, men det berättar jag inte, säger hon och skrattar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.