A-
A+

Eliten stänger ute stöket från "Moskvas Soho"

Boende i Biskopsdammarna hävdar att det lätt blir stökigt i området, och klagar på höga ljudnivåer från barer och buller från passerande bilar.
Boende i Biskopsdammarna hävdar att det lätt blir stökigt i området, och klagar på höga ljudnivåer från barer och buller från passerande bilar.
RysslandTT

I ett välbärgat område i Moskva gör de boende sitt bästa för att hålla borta oönskade gäster.

Infartsförbud med bil för utomstående, begränsade öppettider för barer och fler patrullerande poliser ska återställa lugnet i Biskopsdammarna – men i sociala medier kokar missnöjet bland besökssugna Moskvabor.

Annons

Annons

Biskopsdammarna i Moskva är både ett exklusivt bostadsområde såväl som en park som nämnts i litterära verk av kända ryska författare.
Biskopsdammarna i Moskva är både ett exklusivt bostadsområde såväl som en park som nämnts i litterära verk av kända ryska författare.
Boende i Biskopsdammarna berättar att de vid flera tillfällen har varit i kontakt med och träffat Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin.
Boende i Biskopsdammarna berättar att de vid flera tillfällen har varit i kontakt med och träffat Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin.

Det är här handlingen i romanen Mästaren och Margarita tar sin början: på en bänk i Biskopsdammarna, en park i centrala Moskva.

"I solnedgången en varm vårdag" beskrev Michail Bulgakov området som "helt folktomt". I dag jämförs stadsdelen med Soho i London och Tribeca i New York, och räknas till de mest exklusiva bostadsområdena med skyhöga kvadratmeterpriser.

Men de som är här på besök är stökiga och högljudda – i alla fall om man får tro de välbeställda ryssar som bor i området. I flera år har många av Biskopsdammarnas invånare gjort allt de kunnat för att bevara det lugn som skildrades av Bulgakov. En boende går i en intervju från 2016 så långt som att kalla besökarna på stadsdelens många barer och restauranger för "gräshoppor".

Begränsningar infördes

Sedan 2016 har en rad restriktioner införts i Biskopsdammarna efter initiativ tagna av de boende i området. Restauranger måste stänga klockan 23. Motorcyklar får inte köra här på natten. Och för ett år sedan, efter klagomål på " det ständiga oljudet ", revs en sommarveranda som tillhörde en restaurang i området.

Nu har man gått ännu längre, och utfärdat infartsförbud på helgkvällar för bilister som inte bor i området.

Det är polisen som kontrollerar att restriktionerna följs, rapporterar lokala medier.

Isolerade villaområden med tillträdeskontroller är vanligt förekommande i Ryssland. Det finns hela städer bakom grindar. Idén är att skapa något liknande, säger Aleksej Radtjenko, stadsplanerare i Moskva, till TT.

Annons

Annons

Den enda lösningen

Begränsningarna har vid flera tillfällen väckt reaktioner i sociala medier från Moskvabor som vill kunna vistas fritt i parken. Dessutom har införandet av restriktionerna bara kunnat ske genom beslut från högt uppsatta tjänstemän, som i vanliga fall ägnar sig åt frågor på en helt annan nivå – något som har väckt frågetecken.

Det finns inga andra sätt att lösa det än genom kontakter, säger Radtjenko.

De senaste åren har förändringar genomförts i den ryska statsförvaltningen och grundlagen, som har begränsat det lokala självstyret och även möjligheten för distrikt att ta in skatt. I stället har de så kallade federationssubjekten – en samlingsbeteckning för delrepubliker, län och territorier men även ett antal miljonstäder – fått mer makt och mer resurser.

I Moskva och S:t Petersburg har stadens borgmästare fått en del av guvernörens befogenheter och resurser. På lägre nivå har beslutsfattarnas makt tvärtom minskat.

Lokala tjänstemän är väldigt begränsade. De flesta beslut som rör en enskild kommun fattas på högre förvaltningsnivåer, och för att påverka ska man höra av sig till guvernören eller borgmästaren, som har 100 000 likadana förfrågningar. Man blir bortprioriterad, säger stadsplaneraren.

Informella lösningar

Det verkar dock inte ha vara något problem för invånarna i Biskopsdammarna, som vid flera tillfällen har haft kontakt med och även träffat borgmästaren i syfte att diskutera upplevda störningar i området, uppger boende för olika medier.

Här bor inflytelserika finansmän, författare, folk med starka röster vars ansikten syns i modetidningar, sade författaren och arkitekten Jelena Kotova, som själv bor i området, i en intervju med den lokala tidningen AfishaDaily 2016 efter det att de första reglerna införts.
Att ignorera invånarnas problem i Biskopsdammarna medför risker för lokala politiker.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!