Elon Musk tar steget in i hjärnan

Elon Musk vill inte att vi blir överkörda av artificiell intelligens. Arkivbild.
Elon Musk vill inte att vi blir överkörda av artificiell intelligens. Arkivbild.
UsaTT-AFP

Teknik som får förlamade att röra sig, blinda att se, möjliggör telepati och att ladda upp minnen för framtida bruk. Det står på önskelistan för Elon Musks företag Neuralink, som nyligen presenterade sina senaste framsteg.

Annons

Annons

Ja, jag tror att i framtiden kommer det att vara möjligt att spara och spela upp minnen, sade Musk, som länge hävdat att en sammankoppling mellan den mänskliga hjärnan och datorer kommer att vara väsentlig för att vi inte ska bli omsprungna av artificiell intelligens.

Som ett mynt

Tanken är att en bit av skallbenet ersätts med en liten disk vars ledningar förs in på strategiska ställen i hjärnan. Den registrerar nervaktivitet som den sedan överför via bluetooth till exempelvis en vanlig smartphone.

Musk sade under sin presentation att sedan den första versionen av Neuralink presenterades för drygt ett år sedan har den förenklats och krympt till samma storlek som ett större mynt, tjockleken är samma som skallbenet.

Den passar rätt fint in i skallen. Du kan ha den under håret och ingen vet att den är där, sade Musk.

Tanken med presentationen var att locka nya medarbetare till projektet, men många experter är tveksamma till den excentriske entreprenörens futuristiska vision.

Annons

Annons

Tekniken förbättrats

Det har gjorts försök med datorer och hjärnor tidigare. Tekniken för att läsa information som kommer från hjärnan har förbättrats, men att skicka den vidare till berörda kroppsdelar samtidigt har visat sig svårare. Att röra på armar och ben kräver att hjärnan skickar rätt signaler, medan hörsel och syn är beroende av att hjärnan tar in information.

Christopher James, professor i biomedicinsk ingenjörsvetenskap vid University of Warwick, säger att det är svårt att bedöma hur framgångsrikt Musks projekt kommer att bli.

Vad skulle imponera på mig? Datakontroll i realtid över komplexa rörelser, upprepade och med få fel. Och att kunna röra på någonting och samtidigt göra något annat som att prata eller vissla, eller vad som helst!
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons