A-
A+

Elpriset väntas rusa efter ryskt gasstopp

Anledningen är enligt Gazprom att det krävs ytterligare reparationer. Arkivbild.
Anledningen är enligt Gazprom att det krävs ytterligare reparationer. Arkivbild.
EkonomiTT

Ryska gasmonopolet Gazprom förlänger stoppet genom Nord Stream-ledningen på obestämd tid med hänvisning till tekniska fel.

Elpriset väntas stiga kraftigt till följd av det fortsatta stoppet, enligt en expert.

Annons

Annons

Det här är en signal från Ryssland att de kommer att fortsätta att bedriva utpressning mot Europa i energipolitiken, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TT.

Gasledningen har sedan i onsdags haft ett avbrott till följd av vad Gazprom beskriver som underhållsarbete. Det var väntat att leveranserna skulle återupptas på lördag, vilket inte ser ut att ske.

Gazprom skriver på sociala medier att oljeläckage i en turbin har identifierats i samband med att turbinen reparerats, och att ledningen inte kommer att fungera förrän felen åtgärdas, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Ministern: Oerhört allvarligt

Mikael Damberg säger att beskedet är oerhört allvarligt för Europa och för europeisk ekonomi.

Men samtidigt är det inte helt oväntat att Ryssland agerar på det här sättet och visar igen att de är beredda att göra nästan vad som helst för att försöka knäcka tysk ekonomi, säger han.

Damberg tror att stödet för att byta prissättningsmodell i Europa kommer att öka i och med det ryska beskedet.

Europa kommer att behöva bygga en skyddsmur mot Rysslands påverkan och inflytande över europeisk energimarknad.

Annons

Annons

Expert: Risk för rekyl

I förra veckan var gaspriset rekordhögt i Nederländerna vilket drev upp elpriset i Sverige. Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, instämmer i att beskedet är mycket allvarligt.

Den här veckan har vi haft lägre priser, möjligtvis för att marknaden räknade med att gasen skulle släppas på. Det finns risk för en kraftig rekyl i nästa vecka, säger Thorstensson till TT.

Klaus Müller, chef för Tysklands infrastrukturmyndighet Bundesnetzagentur, skriver på Twitter att Rysslands beslut ökar betydelsen av nya terminaler med flytande gas som Tyskland planerar att ta i drift under vintern, samt av gaslagring och att minska gasanvändningen.

"Det är bra att Tyskland nu är bättre förberett, men nu är det upp till var och en", skriver Müller.

Tysklands ekonomiminister Robert Habeck meddelade i går att den tyska regeringen inte för några direkta samtal med Gazprom om de uteblivna gasleveranserna, enligt Bloomberg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.