A-
A+

Elstödsbeslut väntas i november

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har lovat besked om utbetalning av elstöd i november.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har lovat besked om utbetalning av elstöd i november.
EkonomiTT

Ett beslut om det föreslagna elstödet till södra och mellersta Sverige tas senast omkring den 10 november, enligt Energimarknadsinspektionen. Tidigast i december kan stöd betalas ut.

Annons

Annons

Vi beräknar att kunna ta ett beslut inom två veckor, säger Elin Broström, enhetschef på Energimarknadsinspektionen (Ei).

Det är Ei som har tagit emot den ansökan som Svenska kraftnät kom med igår. Myndigheten går nu igenom den för att se att den håller sig inom reglerna för bland annat statsstöd inom EU.

Svenska kraftnäts ansökan går ut på att betala tillbaka 55 miljarder av de flaskhalsavgifter som samlats på hög hos myndigheten de senaste åren.

Högst priser

Pengarna ska gå till hushåll, företag och andra elnätskunder i elområde 3 och 4 , det vill säga södra och mellersta Sverige. Det är där priserna har varit som högst och därmed också flaskhalsavgifterna.

Det var också vad den förra regeringen angav i uppdraget som Svenska kraftnät fick i augusti i år. Den nya regeringen har inte ändrat på uppdraget.

Stödet kommer att ges baserat på vad förbrukningen var i ett hus, lägenhet eller lokal under perioden från oktober 2021 till och med september i år.

Avgörande för vem som får pengar är vem som står på elnätsavtalet dagen efter det att Ei har godkänt Svenska kraftnäts ansökan. Om beslutet tas den 10 november så kommer den som står på avtalet den 11 november att få stödet.

Annons

Annons

Flytt spelar roll

Den som till exempel just har flyttat från ett hus till en lägenhet kommer att få stöd baserat på förbrukningen i lägenheten.

Svenska kraftnät har räknat fram några exempel på vad stödet kan bli. En villa med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar i elområde 4, det vill säga i sydligaste Sverige, bedöms kunna få ett stöd på 16 000 kronor. En villa i Mellansverige med motsvarande förbrukning cirka 10 000 kronor.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har försäkrat att regeringen kommer med ett besked i november om när utbetalningen kan göras.

Svenska kraftnät har gjort klart att det inte kan bli före den 1 december, på grund av de EU-regler som styr det hela.

Det är inte heller klart vilken myndighet som får uppdraget att betala ut pengarna. Det handlar om utbetalningar av 55 miljarder till fem miljoner kunder. Det klarar inte Svenska kraftnät utan har bett regeringen att peka ut en lämplig myndighet.

Svenska kraftnät bedömer att kostnaden för att betala ut pengarna uppgår till högst 600 miljoner kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.