A-
A+

EM-guide: måndag 18 juli

Island, Italien eller Belgien gör Frankrike sällskap till kvartsfinal från grupp D.
Island, Italien eller Belgien gör Frankrike sällskap till kvartsfinal från grupp D.
FotbollTT

Frankrike har redan vunnit grupp D.

Vilken nation gör fransyskorna sällskap till kvartsfinal?

Annons

Annons

Fotbolls-EM, matcher i grupp D.

Vad: Island–Frankrike.

Var: New York Stadium, Rotherham.

När: Måndag klockan 21.00.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/SR P4 Radiosporten.

+ Så gick det i EM 2017

Island: Sist i gruppen bakom Österrike, Frankrike och Schweiz.

Frankrike: Tvåa i gruppen och därefter utslaget av England i kvartsfinal.

+ Bästa EM-resultat

Island: Kvartsfinal 2013.

Frankrike: Kvartsfinal 2009, 2013 och 2017.

+ Håll koll på

Island: Glódís Perla Viggósdóttir. Den 27-åriga mittbacken har ett förflutet i såväl Eskilstuna som Rosengård men tillhör numera Bayern München. Sedan hon debuterade i landslaget som 18-åring har hon varit given. Det blir en rysare vilket lag som följer med Frankrike till kvartsfinalen, Viggósdóttir är en av de viktigaste spelarna för att Island ska nå dit.

Frankrike: Grace Geyoro. Den 25-åriga mittfältaren har startat båda matcherna för Frankrike och fick en smått sensationell start på turneringen då hon gjorde hattrick i den första halvleken i EM-premiären mot Italien (5–1). Inledde sin karriär som målvakt för att hjälpa sin brorsa att förbättra sina avslut. Det dröjde inte länge innan hon lämnade stolparna och 2012 upptäcktes hon av PSG, som 15-åring, en klubb som hon fortfarande spelar i.

+ Förutsättningar

Frankrike har redan vunnit gruppen och är klart för kvartsfinal efter två raka segrar mot Italien och Belgien (5–1 och 2–1). Island når kvartsfinal om de vinner mot Frankrike. Island når även kvartsfinal vid oavgjort så länge Italien–Belgien också spelar 0–0 eller 1–1. Blir det 2–2 eller fler gjorda mål i en oavgjord match mellan Italien och Belgien måste Island vinna mot Frankrike för att ta sig till kvarten.

Vad: Italien–Belgien.

Var: Manchester City Academy Stadium, Manchester.

När: Måndag klockan 21.00.

Tv/radio: SVT Play/SR P4 Radiosporten.

+ Så gick det i EM 2017

Italien: Sist i gruppen bakom Tyskland, Sverige och Ryssland.

Belgien: Trea i gruppen bakom Nederländerna och Danmark.

+ Bästa EM-resultat

Italien: Silver 1993 och 1997.

Belgien: Gruppspel 2017.

+ Håll koll på

Italien: Cristiana Girelli. Den 32-åriga anfallaren, i Juventus till vardags, är en av stjärnorna i Italien – som inte har fått det att lossna så här långt i turneringen. Italien måste vinna för att nå kvartsfinal och då behöver Girelli vakna till liv. Enorm vilja, stark personlighet och bra teknik. Har, precis som Zlatan Ibrahimovic, varit gäst i den extremt populära italienska musiktävlingen "Sanremofestivalen".

Belgien: Janice Cayman. Belgien har chansen att ta sig vidare från gruppspelet för första gången någonsin i EM, räkna med att 33-åriga anfallaren Cayman, som sedan förra sommaren är den som gjort flest landskamper för Belgien, är motiverad. I Lyon sedan 2019 och har vunnit Champions League vid två tillfällen. När hon gjorde sin 112:e landskamp i juni i fjol bjöd hon in 112 tjejer för att fira dagen med att spela fotboll.

+ Förutsättningar

Italien är klart för kvartsfinal om de slår Belgien samtidigt som Island inte slår Frankrike. Belgien tar sig till kvartsfinal om de vinner mot Italien samtidigt som Island inte slår Frankrike. Belgien är utslaget om de förlorar eller om de spelar 0–0. Om Belgien spelar 1–1 och Island förlorar, då kommer Belgien och Island skiljas enligt följande steg: totala målskillnaden, totalt antal gjorda mål, minst antal gula och röda kort, högst Uefa-koefficient inför EM-lottningen (baseras på ländernas resultat i EM 2017, VM 2019 och kvalet till EM 2022). Om Belgien spelar oavgjort med fler mål i matchen än 0–0 och 1–1, samtidigt som Island förlorar, då är Belgien vidare

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.