EM-kval flyttas till Polen – Sjöstrand kritisk

Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är kritisk till att regeringens inreseförbud inte undantar elitidrottare från icke EU-nationer. Som en konsekvens tvingas U21-landslaget flytta EM-kvalmötet med Armenien från Helsingborg till Lublin i Polen.
Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är kritisk till att regeringens inreseförbud inte undantar elitidrottare från icke EU-nationer. Som en konsekvens tvingas U21-landslaget flytta EM-kvalmötet med Armenien från Helsingborg till Lublin i Polen.
FotbollTT

U21-herrarnas planerade EM-kvalmatch hemma mot Armenien spelas på neutral plan i Lublin, Polen.

Mötet den 13 oktober flyttas från Helsingborg på grund av inreseförbudet som råder i Sverige med anledning av coronapandemin.

Vi är förundrade, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet.

Annons

Annons

Inreseförbudet gäller till och med den 31 oktober för icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Håkan Sjöstrand är kritisk till att den svenska regeringen inte undantar elitidrottare från förbudet.

Som enda regering i Europa så beviljar inte Sverige undantag för elitidrottare. Vi har den största respekt för den allvarliga situationen som råder, och ska självklart göra allt vi kan för att minska smittspridningen. Men jag har uppriktigt svårt att förstå att den här yrkesgruppen inte beviljas undantag.

"Får inte ihop det"

TT: Regeringen hänvisar till EU-kommissionen och ett gemensamt EU-beslut. Hur ser du på det?

Jag förstår inte det riktigt med tanke på att vi nu spelar en match i EU-landet Polen. Vi ser att det är skidskyttetävlingar flyttade till Finland, EU-land det också. Vi ser att Ryssland, dit vi nu åker, kommer att åka till Danmark och spela EM för damer i handboll och Danmark är också ett EU-land.
Jag får inte ihop det, säger Håkan Sjöstrand.

Han säger att förbundet ansträngt sig till det yttersta för att matchen mot Armenien, liksom A-landslagets träningsmatch mot Ryssland som redan har flyttats, skulle kunna spelas i Sverige. Man har enligt Sjöstrand sökt dialog med regeringen utan att få något svar.

Även Riksidrottsförbundet har tillskrivit regeringen i samma ärende. Det här är ett problem för all svensk idrott. Vi är förundrade över att det här inte går att lösa på ett bättre sätt, säger Sjöstrand.

Regeringens beslut om att tillåta upp till 500 personer på matcher senare i oktober välkomnas av fotbollsförbundet.

Annons

Annons

Vill ta in mer publik

Det är bra att vi tar ett första steg, men vi hade förväntat oss mer. Vi tycker att vi har en god beredskap runt om i våra föreningar för att kunna hantera mer publik, givetvis baserat på vilka möjligheter och förutsättningar och begränsningar respektive arena har.

TT: Vilken dialog har ni med regeringen i publikfrågan?

Vi jobbar tillsammans med Riksidrottsförbundet i de här frågorna. Vi försöker naturligtvis föra dialog med olika personer på olika sätt och försöker få resultat. Man lyssnar på oss men i slutändan är det genomförandet som räknas. Jag och Karl-Erik Nilsson (förbundsordförande) har haft möten med exempelvis Amanda Lind (kultur- och demokratiminister med ansvar för idrott) där vi lyft de här frågorna, säger Håkan Sjöstrand.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons