A-
A+

EM-truppen uttagen: "Väldigt förväntansfull"

Damlandslaget i fotbolls förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade truppen till EM i fotboll i England under tisdagen.
Damlandslaget i fotbolls förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade truppen till EM i fotboll i England under tisdagen.
FotbollTT

Sverige går in som en av guldfavoriterna i sommarens fotbolls-EM.

Nu har förbundskapten Peter Gerhardsson presenterat truppen som ska se till att få jobbet gjort.

Jag är väldigt förväntansfull, säger Gerhardsson.

Annons

Annons

Den svenska EM-truppen i fotboll har presenterats. Arkivbild.
Den svenska EM-truppen i fotboll har presenterats. Arkivbild.

VM-brons 2019 och OS-silver förra sommaren. Det svenska damlandslaget i fotboll har minst sagt varit nära ett mästerskapsguld.

Förhoppningen är att ett efterlängtat guld kommer i sommar. Sverige målas på förhand upp som en av de stora favoriterna i sommarens EM-slutspel i England – och under tisdagskvällen presenterade Peter Gerhardsson de 23 spelare som ingår i den svenska truppen.

Jag är väldigt förväntansfull, men man har samtidigt respekt. Våra motståndare har kvaliteter och har man inte en bra dag så kan man både tappa poäng och förlora, varnar Gerhardsson i SVT.

"Härlig känsla"

Sverige inleder gruppspelet mot regerande mästarna Nederländerna den 9 juli och därefter väntar Schweiz och Portugal i gruppspelet.

Backen Linda Sembrant har också höga förhoppningar inför EM.

Det som är så häftigt med den här spelargruppen är att vi är en av favoriterna, men vi bär det ändå med en väldigt härligt känsla. Vi tror på någonting stort, vi vet att vi kan lyckas och slå alla, men vi har ödmjukheten och vet att det är väldigt många bra landslag i ett EM, säger Sembrant till SVT.

Peter Gerhardsson säger att det har varit svårare att plocka ut truppen till EM än till tidigare mästerskap på grund av den hårda konkurrensen.

Vi märker att det är fler spelare som vi diskuterar än kanske inför EM 2019 och inför OS, säger han.

Annons

Annons

Inga överraskningar

Det blev inga stora överraskningar i truppen. Bland de nya finns backen Amanda Nildén, Juventus, som gjort tre landskamper. Hon gör mästerskapsdebut.

Det är en spelare som har gjort det väldigt bra. Hon är trygg med sin vänsterfot och hennes offensiva kvaliteter gör att hon även kan användas som mittfältare, säger Gerhardsson.

Bland mittfältare och anfallare finns stjärnnamn som Caroline Seger, Kosovare Asllani och Fridolina Rolfö med. Men även Häckens Johanna Rytting Kaneryd, som är en annan av mästerskapsdebutanterna.

Sverige EM-genrepar på Friends arena i Solna den 28 juni mot Brasilien.

EM spelas 6–31 juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.