A-
A+

EMA utvärderar nytt coronvaccin

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utvärderar ett nytt vaccin mot covid-19.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utvärderar ett nytt vaccin mot covid-19.
CoronapandeminTT-AFP-Reuters

Annons

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kommer den närmaste tiden, löpande i realtid, att utvärdera ett nytt coronavaccin.

Vaccinet, som heter Vidprevtyn, har utvecklats gemensamt av det franska läkemedelsföretaget Sanofi och brittiska Glaxosmithkline.

"EMA kommer att bedöma Vidprevtyn utifrån EU:s regelverk för effektivitet, säkerhet och kvalitet", skriver myndigheten i ett pressmeddelande på tisdagen.

Någon information om vad man inhämtat för kunskap om vaccinet hittills, eller någon tidsplan för utvärderingen, ges inte i pressmeddelandet.

Men Sanofi självt uppger i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters att den löpande utvärderingen ska dra i gång "de kommande dagarna" i Storbritannien, Kanada och Singapore.

Att ett nytt läkemedel utvärderas löpande i realtid innebär att processen snabbas på och varje fas i utvecklingen av vaccinet granskas, i stället för att invänta det färdiga resultatet.

EMA har för närvarande i gång löpande utvärderingar av flera andra coronavacciner, exempelvis tyska Curevac och ryska Sputnik V.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!