A-
A+

Emil Persson bröt norska dominansen

-
LängdskidorTT

För första gången någonsin har en svensk herråkare vunnit långloppscupen Ski Classics.

Hans namn är Emil Persson.

Efter att ha gått i mål som femma i det 100 kilometer långa Årefjällsloppet krönte han säsongen med att säkra totalsegern.

Annons

Annons

Förutsättningarna var enkla för Persson.

Efter att ha radat upp fyra segrar under säsongen behövde 25-åringen mer eller mindre bara ta sig i mål för att ta hem herrarnas totalseger i längdskidornas långloppscup.

Efter 100 kilometer och drygt fem timmars åktid var han i mål som femma i Årefjällsloppet som avslutade långloppscupen. Därmed har han skrapat ihop 1 540 poäng vilket räckte till en komfortabel totalseger. Tvåa i totalen blev norrmannen Tord Asle Gjerdalen med 1 302 poäng.

Ski Classics startade säsongen 2010–2011 och sedan 2012 har det bara varit norska totalsegrare. Persson är förste svenske herråkare att lyckas med bedriften. Förra årets totalsegrare Andreas Nygaard vann Årefjällsloppet.

Fem timmar och 50 minuter tog det för Lina Korsgren att gå i mål. Och hon gjorde det återigen som etta.

Svenskan, som redan hade säkrat totalsegern på damsidan, vann Årefjällsloppet – det sista av åtta Ski Classics-lopp. Korsgren har haft en strålande vinter, och lördagens seger var hennes sjätte den här säsongen.

Tvåa i mål var Emilie Fleten, något hon har varit van vid de senaste tävlingarna. Norskan blev tvåa under förra helgens båda lopp i Vålådalen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!