A-
A+

En åtalas för skott som träffade lekande barn

Poliser på plats i Visättra i Flemingsberg där skottlossning ägde rum på kvällen den 17 juli i år. Arkivbild.
Poliser på plats i Visättra i Flemingsberg där skottlossning ägde rum på kvällen den 17 juli i år. Arkivbild.
BrottTT

En man åtalas för skottlossningen i Flemingsberg söder om Stockholm i somras då två små barn som var ute och lekte träffades i benen. Skottet ska ha gått av i samband med att pistolen användes som tillhygge vid en misshandel.

Tre andra män åtalas för brott i samband med skjutningen.

Annons

Annons

Det var vid åttatiden på kvällen den 17 juli i år som polisen fick larm om en skottlossning i bostadsområdet Visättra i Flemingsberg i Huddinge kommun. Två barn, det ena i förskoleåldern och det andra i lågstadieåldern, var ute och lekte i närheten av bostadsområdets centrum när de träffades i benen.

En 25-årig man åtalas nu för att ha avlossat skottet. Han åtalas för grovt vapenbrott, grovt vållande till kroppsskada samt grov misshandel. Ytterligare tre män åtalas för brott som skedde i samband med skottlossningen, två för grov misshandel och en för grovt vapenbrott.

Slog med pistol

Enligt åklagare Stefan Creutz var det ett bråk mellan två grupperingar som ledde till skottet, då en man ur den ena gruppen misshandlades av män i den andra gruppen, däribland 25-åringen.

I samband med misshandeln har 25-åringen slagit med en pistol i ansiktet eller ansiktstrakten, och då har ett skott avlossats som olyckligtvis träffat de här barnen, säger Creutz.

Även den misshandlade mannen var beväpnad och för det åtalas han för grovt vapenbrott.

Barnen befann sig ungefär 40–50 meter från händelsen. Endast ett skott avlossades, men båda barnen träffades. Huruvida det rör sig om splitter eller en rikoschett kan inte åklagaren svara på.

Det ena barnet fick en genomgående skottskada, det gick rakt igenom vaden. Det andra fick en ytligare skada på underbenet, säger Stefan Creutz, som uppger att händelsen har orsakat barnen och familjen stort lidande både fysiskt och psykiskt.
Men den information jag fått är att de är fysiskt återställda. Det är inga bestående fysiska men.

Annons

Annons

Förnekar brott

Bevisen mot 25-åringen består av vittnesuppgifter samt viss teknisk bevisning.

Jag menar att det binder honom till vapnet, säger Stefan Creutz.

Mannen själv förnekar samtliga brott han åtalas för.

Han har inte deltagit i något som resulterat i en mycket förfärlig händelse där de här två stackars barnen får lida. Han har inte heller misshandlat någon eller burit vapen på allmän plats, säger mannens försvarare Robin Söder.

Enligt försvararen ser 25-åringen fram emot att få saken prövad i domstol.

Han är övertygad om att de kommer komma fram till att det är på det sättet som han säger, säger Robin Söder.

Starka reaktioner

Skottlossningen väckte starka reaktioner från politiskt håll. Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell sade att "en ny gräns hade passerats" och Kristdemokraternas Ebba Busch kommenterade på Twitter att "den här ondskan skyr inga medel". Dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) skrev på Facebook att våldsanvändningen i närheten av där barnen vistas "visar på en fullständig hänsynslöshet".

Förhandlingen i Södertörns tingsrätt är preliminärt planerad att inledas den 11 januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.