A-
A+

En av de värsta dagarna av ryska robotangrepp

Räddningsarbetare vid ett hus i Kiev som förstörts av en rysk robot på torsdagen.
Räddningsarbetare vid ett hus i Kiev som förstörts av en rysk robot på torsdagen.
UkrainaTT

De ryska robotattackerna mot civila mål över hela Ukraina var några av de mest omfattande sedan invasionen inleddes. Stora delar av Ukraina mörklades, skadan mot kritisk infrastruktur är nästintill omöjlig att överskåda. Dödsfall och personskador rapporterades, men de var förvånansvärt få.

Annons

Annons

Folk tar skydd i Kievs tunnelbana under attackerna mot Ukraina.
Folk tar skydd i Kievs tunnelbana under attackerna mot Ukraina.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver, områden Ryssland säger sig ha annekterat samt explosioner det senaste dygnet.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver, områden Ryssland säger sig ha annekterat samt explosioner det senaste dygnet.
Människor söker skydd i Kievs tunnelbana på torsdagsmorgonen.
Människor söker skydd i Kievs tunnelbana på torsdagsmorgonen.

Bomblarmen började ljuda över hela landet under morgontimmarna. Minst 69 robotar avfyrades, varav 54 sköts ned, enligt Ukrainas militärchef Valeri Zaluzjnyj.

Men de robotar som nådde fram och träffade sina mål åsamkade enorm skada. Sent på torsdagen sade Ukrainas försvarsdepartement att 18 bostadshus och tio viktiga infrastrukturella anläggningar hade skadats. Och skadorna var så omfattande att huvudstaden Kiev, Odessa, Cherson och Lviv var nästan helt utan ström.

Dödstalen var dock låga. Två eller tre personer dödades; de bekräftade siffrorna varierade i de olika rapporterna i det initiala kaos som rådde.

Taktiken förändrades

Ryssland har valt att ändra krigstaktik under den sena hösten, troligen i samband med att general Sergej Surovikin tog över befälet för invasionskriget.

"Fienden attackerar Ukraina från flera olika håll med luft- och havsbaserade kryssningsrobotar från strategiska flygplan och fartyg", meddelade Ukrainas luftförsvar när attackerna inleddes på morgonen.

Då hade rysk militär redan kvällen innan skickat in explosiva drönare mot utvalda mål i Ukraina för att luckra upp försvaret och skrämma invånarna.

De återkommande och massiva robotanfallen har redan tidigare slagit ut stora delar av Ukrainas kraftnät. Myndigheter och personal har lyckats lappa och laga elnätet efter varje attack, men till ett högt pris.

Annons

Annons

"Meningslös barbarism"

"Tragiskt nog, beroende på omfattande nätverksskador, så är det svårt för oss att leverera ström till regionerna Charkiv, Kiev, Odessa, Mykolajiv, Cherson och Lviv", meddelade det nationella energibolaget Ukrenergos chef timmar efter anfallet.

De politiska reaktionerna från Kiev var kraftfulla: "meningslöst barbari" skrev utrikesminister Dmytro Kuleba.

"Det kan inte finnas någon 'neutralitet' när det rör sådana omfattande krigsbrott" skrev Kuleba på sociala medier.

Ryssland sade på torsdagen att samtal med Ukraina inte är aktuella under de förutsättningar som president Volodymyr Zelenskyj kräver, såsom bland annat territoriell suveränitet.

Det meddelade ryske utrikesminister Sergej Lavrov enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria. Det nekande svaret från Ryssland var väntat, med utrikesminister Lavrov tros samtidigt stå allt längre bort från den innersta, militära maktbasen i Kreml.

Och från president Vladimir Putins maktrum var det tyst.

Uppgifter om robotnedslag i Belarus

Från Belarus rapporteras att en ukrainsk robot har slagit ned på belarusisk mark. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

Enligt statliga nyhetsbyrån Belta är det en robot av typen S-300. Det är samma slags robot som av misstag slog ned i Polen när Ukraina försvarade sig mot ett ryskt angrepp i november och som Ukraina regelbundet använder sig av för att skjuta ned ryska robotar.

Roboten sköts ned och delar av den störtade på en belarusisk åker. Belarus tillkallade sig den ukrainske ambassadören för en förklaring.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.