A-
A+

En av dem blir nästa brittiska premiärminister

Montage av Torypolitikerna Liz Truss och Rishi Sunak som nu strider om partiledarposten i Konservativa partiet.
Montage av Torypolitikerna Liz Truss och Rishi Sunak som nu strider om partiledarposten i Konservativa partiet.
StorbritannienTT

Båda har studerat på elituniversitetet Oxford och säger sig vilja styra Storbritannien som Margaret Thatcher.

Nu ska medlemmarna i Tories avgöra om det är Rishi Sunak eller Liz Truss som är mest lämpad att leda partiet – och därmed också landet.

Annons

Annons

Rishi Sunak vill bedriva en ekonomisk politik som Margaret Thatcher.
Rishi Sunak vill bedriva en ekonomisk politik som Margaret Thatcher.
Liz Truss lovar att hon ska genomföra den största ekonomiska reformen på 30 år om hon blir vald.
Liz Truss lovar att hon ska genomföra den största ekonomiska reformen på 30 år om hon blir vald.

Rishi Sunak, 42 år, tidigare finansminister

Sunak har suttit i brittiska parlamentet sedan 2015 och gjort snabb karriär inom partiet. Han utsågs till finansminister i Boris Johnsons regering 2020 och ansågs länge vara en av Johnsons lojala anhängare. Men till slut var det han som, tillsammans med den dåvarande hälsoministern Sajid Javid, satte igång den våg av avhopp från regeringen som ledde till Johnsons fall.

Sunak är född i Southamptons i södra England. Hans föräldrar kommer ursprungligen från Indien och emigrerade till England på 1960-talet.

Sunak studerade först på Oxford och sedan på Stanford i USA, där han träffade sin fru Akshata Murty som är dotter till en indisk it-miljardär. Sunak och hans fru hör till Storbritanniens rikaste människor. I april anklagades Sunaks fru för att ha undanhållit förmögenhet utomlands och därmed undvikit att betala skatt.

Sunak har dömts för att ha brutit mot restriktionerna under pandemin efter att ha firat Boris Johnsons födelsedag på Downing Street i juni 2020.

Sunak var för brexit som han hävdade skulle göra landet “friare, jämlikare och mer välmående.” Han ansåg också att Storbritannien skulle lämna EU för att, som han sade, få kontroll på migrationen.

När Sunak lanserade sin kampanj för att bli ledare för Konservativa partiet sade han att han skulle bedriva en ekonomisk politik som Margaret Thatcher. Men till skillnad från sina partikamrater vill han inte sänka skatten innan de offentliga finanserna är under kontroll.

Vi kommer att sänka skatterna och vi kommer att göra det ansvarsfullt. Det är mitt ekonomiska tillvägagångssätt. Jag skulle beskriva det som förnuftig thatcherism, har han sagt till tidningen The Telegraph.

.

Liz Truss, 47 år, utrikesminister

Truss har haft flera högt uppsatta roller i konservativa regeringar, bland annat som justitieminister, miljöminister och regeringens ansvariga för kvinnofrågor och jämställdhet, innan hon blev Storbritanniens andra kvinnliga utrikesminister 2021.

Truss föddes i Oxford och har beskrivit sina föräldrar som vänstersympatiserande, till skillnad från den politik hon själv driver.

Som Oxfordstudent var hon aktiv i skolpolitiken för det liberaldemokratiska partiet, men hon bytte snart till Konservativa partiet.

Till skillnad från Rishi Sunak, och Boris Johnson, tillhörde Liz Truss det läger som ville att Storbritannien skulle fortsätta vara medlem i EU. Hon ändrade sig efter folkomröstningen i frågan, och sade då att brexit var en möjlighet att ruska om "hur saker och ting fungerar".

I kampanjen för att i praktiken bli Storbritanniens nästa premiärminister har hon bland annat lovat att genomföra den största ekonomiska reformen på 30 år, som till stor del består av skattesänkningar på flera håll.

Bland hennes bragder som utrikesminister finns frigivandet av två brittisk-iranska medborgare som var frihetsberövade i Iran, och en serie hårda sanktioner mot Ryssland som svar på invasionen av Ukraina.

Truss har blivit populär inom partiet för sin frispråkighet, men även fått kritik för omstridda uttalanden. I februari uppmanade hon till exempel britter att strida i Ukraina. Andra kritiker menar att Truss, som hela tiden stått vid Boris Johnsons sida, inte kan ge Torypartiet den omstart som många partikamrater anser att det behöver för att vinna nästa val.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.