A-
A+

En av fem reptiler riskerar utrotning

Komodovaranen är en av de hotade reptilarterna och ses här med en avlägsen släkting – en iguana – på huvudet. Arkivbild.
Komodovaranen är en av de hotade reptilarterna och ses här med en avlägsen släkting – en iguana – på huvudet. Arkivbild.
MiljöTT

Ett av fem kräldjur slåss för sin överlevnad – i synnerhet krokodiler och sköldpaddor. Det visar den första omfattande studien som har gjorts av tillståndet för över 10 000 reptilarter i världen.

Annons

Annons

Sköldpaddor är en särskilt utsatt reptilart. Arkivbild från Galapagosöarna.
Sköldpaddor är en särskilt utsatt reptilart. Arkivbild från Galapagosöarna.

De är inte mjuka eller kramvänliga. Vissa skulle säga att de inte heller är särskilt söta. Bitas kan de också göra. Men reptiler som krokodiler, ödlor och ormar har en viktig roll att spela på jorden – de hjälper bland annat till att hålla ordning i ekosystemen.

Precis som många andra djur i världen riskerar dock många reptiler att försvinna.

Många hotas

En global genomgång av situationen för 10 196 reptilarter pekar på att över 1 800 av dem (21 procent) riskerar att dö ut om inte skyddsinsatser snabbt sätts in. De klassas som sårbara, hotade eller akut hotade och 31 arter har redan försvunnit för gott, enligt studien som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Vi skulle sammanlagt förlora 15,6 miljarder år av evolutionär historia om var och en av de 1 829 hotade reptilerna utrotas, säger Neil Cox som jobbar på den internationella naturvårdsunionen IUCN och som har varit med och lett studien, på en pressbriefing.
Utan reptiler kan ekosystemen förändras radikalt, med olyckliga följdeffekter som exempelvis ökningar av skadeinsekter. Biologisk mångfald, inklusive reptiler, underbygger ekosystemtjänsterna som ger en hälsosam livsmiljö för människor.

Reptiler är hotade över hela världen, men särskilt mycket i Sydostasien, Västafrika, norra Madagaskar, norra Anderna och Karibien.

Annons

Annons

Jagas och handlas

Sköldpaddor och krokodiler pekas ut som de mest utsatta arterna i studien, 58 respektive 50 procent bedöms vara hotade. Krokodiler dödas för sitt kött eller för att få bort dem från områden där människor bor medan sköldpaddor handlas som sällskapsdjur eller används i traditionell medicin.

Även om många reptiler lever i torra miljöer förekommer de flesta arter i skogar, där de ställs mot avverkning, invasiva arter och mark som förvandlas till jordbruksområden.

En välkänd art i riskzonen är världens största giftorm – den skräckinjagande kungskobran. Den kan bli över fem meter lång och frossar i andra ormar i skogar runt om i Asien, där den hotas av trädfällning och avsiktliga attacker från människor.

Det är en ikonisk art i Asien och det är så synd att även utbredda arter som denna verkligen lider och är på tillbakagång, säger Cox.

"Inte karismatiska"

Förhoppningen är att studien – som har tagit mer än 15 år att färdigställa – ska rikta strålkastarljuset mot reptilernas öde och visa på hur mycket världen har att förlora om de försvinner.

Många människor ser inte reptiler som karismatiska. Det har helt enkelt varit mycket större fokus på mer lurviga eller fjäderklädda arter, säger Bruce Young, senior forskare vid den ideella forskargruppen NatureServe och medförfattare till studien.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.