A-
A+

En död vid demonstrationerna i Kuba

Stora demonstrationer uppstod på söndagen i Kuba.
Stora demonstrationer uppstod på söndagen i Kuba.
KubaTT-AFP-Reuters

En person har omkommit och fler än 100 har gripits vid protesterna i Kuba. Enligt internetövervakningsföretaget Netblocks har tillgången till sociala medier strypts i landet.

Annons

Annons

Den omkomna är en 36-åring som deltog i en antiregeringsdemonstration i utkanterna av Havanna på måndagen, enligt landets inrikesdepartement.

Yttrandefrihetsrörelsen San Isidro publicerade på måndagen en lista på Twitter över 144 personer som frihetsberövats eller försvunnit sedan den regeringskritiska demonstrationen blossade upp i söndags.

Enligt internetövervakningsbolaget Netblocks har Kuba begränsat tillgången till sociala medier i landet sedan protesterna blossade upp, och användare har haft svårt att komma åt Facebook och Whatsapp under måndagen och tisdagen.

Mönstret av restriktioner som setts i Kuba indikerar ett pågående tillslag mot meddelandeplattformar som används för att organisera och dela nyheter om protester i realtid, säger Netblockschefen Alp Toker och fortsätter:
Samtidigt tillåter man viss uppkoppling för att bevara en känsla av normalläge.

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla varken bekräftar eller förnekar att regimen strypt tillgången till vissa tjänster, och beskriver frågan som "komplicerad", och att Kuba har rätten att försvara sig själv.

Gino Ocumares, som bor i Havanna, säger att regeringen inte vill att folk ska veta sanningen.

Vårt vapen är internet. Om de tar bort internet så är vi obeväpnade, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!