-
+

En majoritet av amerikanerna vill fälla Trump

USA:s expresident Donald Trump.
USA:s expresident Donald Trump.
USATT

Han har lämnat Vita huset, men Donald Trump, vars andra riksrättsprocess nu inleds, fortsätter att väcka både sympatier och avsky.

En majoritet av amerikanerna vill att expresidenten döms för anstiftan till den dödliga kongressattacken.

Annons

Annons

Nationalgardesoldater vaktar kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC, efter att den stormats av ilskna anhängare till den då avgående presidenten Donald Trump.
Nationalgardesoldater vaktar kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC, efter att den stormats av ilskna anhängare till den då avgående presidenten Donald Trump.
En manifestation till stöd för den dåvarande presidenten Donald Trump i Kalifornien i november.
En manifestation till stöd för den dåvarande presidenten Donald Trump i Kalifornien i november.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Dagarna efter stormningen av Kapitolium lämnade omkring 6 000 South Carolinabor Republikanerna. I Pennsylvania gick 10 000 republikaner ur partiet, i Arizona var avhopparna 5 000 och i Colorado 4 600, enligt public servicekanalen NPR.

Jag var helt i chock och skämdes. Den (kongressattacken) stämde inte med min bild av Republikanerna – av vilka vi var och vilka vi är, berättar Lyle Darrah, livslång republikan och chef för ett mjukvaruföretag norr om Denver i Colorado, för NPR.

En "Trumpkult"

Kort därefter meddelade över 50 personer som arbetat i den republikanske presidenten George W Bushs styre att även de lämnar partiet. Detta med hänvisning till besvikelser över att så få kongressrepublikaner stått upp mot Trumps osanna påståenden om valfusk – ett agerande som de anser ledde till tumultet vid Kapitolium.

Republikanerna så som jag kände partiet existerar inte längre. Jag skulle kalla det en Trumpkult, säger Jimmy Gurulé, som var statssekreterare i finansdepartementet med ansvar för terrorism och underrättelsefrågor, till nyhetsbyrån Reuters.

Avhopparna är förvisso få jämfört med de 74 miljoner som röstade på Trump i höstens val, men de sällar sig till de 56 procent som är för en fällande dom i riksrättsprocessen, enligt en färsk mätning från tv-kanalen ABC och opinionsinstitutet Ipsos.

En annan undersökning, gjord av Monmouth University, visar liknande tendenser: 57 procent av amerikanerna tycker att Trump ska förbjudas från att inneha folkvalda ämbeten i framtiden och 52 procent vill se honom fälld.

Annons

Annons

Stigande popularitet

Liksom mycket annat i USA är åsikterna bland demokrater respektive republikaner dock väsensskilda. Åtta av tio republikaner motsätter sig riksrättsprocessen.

Vissa av dem anser sannolikt, liksom Trumps försvarsadvokater, att det är lagvidrigt att ställa en president som redan avgått inför riksrätt. Andra har köpt presidentens falska påståenden om valfusk och känner sympati för honom.

Om våra röster inte räknas på ett korrekt sätt så har vi inte det land vi en gång hade. Folk anser att valet stulits, sade Trumpväljaren Lori Viars i Ohio till TT i samband med kongressattacken – samtidigt som hon betonade att hon tar avstånd från alla former av våld.

Direkt efter kongresstormningen föll den dåvarande presidentens opinionssiffror med 4,5 procentenheter till 38 procent – men nu har de börjat stiga igen, enligt Real Clear Politics. Det sker samtidigt som en stor del av kongressens republikaner visar sitt stöd för honom.

Framtida kungamakare

Lägg därtill att pengar strömmar in till Save America, den så kallade politiska aktionskommitté Donald Trump startade efter valet. Trots – eller kanske på grund av – påståendena om ett riggat val hade kommittén vid årsskiftet 31,2 miljoner dollar i kassakistan, enligt webbtidningen Politico. Det är medel som Trump kan använda för att stödja politiker han gillar inför mellanårsvalet 2022 – eller sätta käppar i hjulen för dem han ogillar.

Sammantaget tyder detta på att Donald Trump blir en politisk maktfaktor att räkna med ett bra tag framöver – oavsett utgång i riksrätten.

Expresidenten kan också vila i att 45 senatorer, samtliga republikaner, nyligen röstade för att riksrättsåtalet mot honom skulle avfärdas som grundlagsvidrigt. Behåller de sin inställning blir det omöjligt för Demokraterna att samla ihop den två tredjedelsmajoritet som krävs för en fällande dom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss