En procent smittade i slovakisk masstestning

Slovakiens premiärminister Igor Matovic. Arkivbild.
Slovakiens premiärminister Igor Matovic. Arkivbild.
SlovakienTT-Reuters

Två tredjedelar av befolkningen deltog i helgen i Slovakiens massiva testningsprogram. Drygt en procent av de testade var positiva.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Som första land i världen har Slovakien inlett testning av hela befolkningen för coronavirus. Cirka 45 000 vårdanställda samt militär och polis genomför det hela.

Provstickor samlas in på kring 5 000 teststationer. Det handlar om antigentest, en typ av snabbtest med svar inom några minuter.

Premiärminister Igor Matovic säger att 3,6 miljoner invånare – två tredjedelar av befolkningen – testades i helgen. Sammantaget var 38 359 personer positiva för viruset, knappt 1,1 procent av samtliga testade, och sätts i karantän i tio dygn.

Jag tror verkligen att den här lösningen kommer att fungera för Slovakien förutsatt att de som får bekräftelse på att de är negativa fortsätter att agera ansvarsfullt, och att de som fått ett positivt testresultat håller sig i karantän med sina familjer, säger Matovic vid en presskonferens.

Barn under tio år undantas från programmet. Det är i sig frivilligt för vuxna men den som stoppas av polis och inte kan uppvisa ett negativt provsvar riskerar böter och måste sätta sig i karantän.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons