-
+

Engelsk fotboll kritiserar Facebooks "passivitet"

Marcus Rashford är en av spelarna som blivit utsatt för rasism på nätet. Arkivbild.
Marcus Rashford är en av spelarna som blivit utsatt för rasism på nätet. Arkivbild.
FotbollTT

Rasismen mot fotbollsspelare i Premier League i sociala medier på sistone har diskuterats flitigt i England.

Nu skriver flera av fotbollens styrande organ ett öppet brev till Facebook och Twitter.

"Er passivitet har skapat en tro i dessa anonyma förövares huvuden att de är omöjliga att komma åt", skriver de.

Annons

Annons

Flera Premier League-spelare har blivit utsatta för rasism på nätet de senaste veckorna. Bland annat Manchester United-trion Marcus Rashford, Axel Tuanzebe och Lauren James, Chelsea-spelaren Reece James och West Bromwichs Romaine Sawyers.

Prins William, som är ordförande för det engelska fotbollsförbundet (FA), skrev på Twitter att "det måste få ett slut nu". Chelseas ryska ägare Roman Abramovitj meddelade att han planerar att bidra ekonomiskt för att få bukt med rasismen som riktats mot Chelsea-spelare i sociala medier. Och Idrottsminister Oliver Dowden höll nyligen i ett möte med aktiva och före detta spelare för att diskutera frågan.

Nu har flera av engelsk fotbolls styrande organ gått samman och skrivit ett öppet brev till Twitter-chefen Jack Dorsey och Facebook-grundaren Mark Zuckerberg för att få till en förändring.

Brevet är underskrivet av Premier League, English Football League (EFL), damernas professionella fotbollsverksamhet, spelarfacket, managerfacket, domarstyrelsen och antirasistorganisationen Kick It Out.

I brevet skriver de bland annat:

"Er passivitet har skapat en tro i dessa anonyma förövares huvuden att de är omöjliga att komma åt. Det ständiga flödet av rasistiska och diskriminerande meddelande göder sig själv: ju mer det tolereras av Twitter, Facebook och Instagram, plattformar med miljarder användare, desto mer blir det accepterat som normalt och acceptabelt beteende."

"De som blivit utsatta för diskriminering borde erbjudas grundläggande skydd, och vi efterfrågar att ni tar ansvar för att motverka den diskriminering som dyker upp på era plattformar och gör mer än vad ni hittills lovat".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss