A-
A+

Engstrand hyllas av vänner och kollegor

Tommy Engstrand hyllas stort av vänner och kollegor. Arkivbild.
Tommy Engstrand hyllas stort av vänner och kollegor. Arkivbild.
SportTT

Tommy Engstrands bortgång berörde hela Idrottssverige.

Nu strömmar hyllningarna in till den legendariske sportjournalisten och kommentatorn från vänner och kollegor.

Annons

Annons

Under söndagen kom beskedet att Tommy Engstrand har gått bort, 81 år gammal. Han var framförallt känd som kommentator och journalist på SVT samt Radiosporten. Bland annat tilldelades han Stora Journalistpriset 1984.

På 60- och 70-talet var han en del av de så kallade "Hylands pojkar" tillsammans med Lars-Gunnar Björklund, Fredrik Belfrage och Ingvar Oldsberg. Kvartetten formades i Lennart Hylands skola.

Nu minns vännerna och kollegorna Engstrand.

Det var bland de värsta slag jag har fått i livet. Han var bäst inom det yrke jag höll på med. Överlägset, humor, insatthet, distans, ingen självgodhet. En vanlig kille som var så in i helvete bra, säger Oldsberg till Expressen.

De arbetade tillsammans på Radiosporten.

Han var en utav mina hjältar. Han var min chef på Radiosporten. Jag kallade honom hela tiden för ”Nacka” - och han kallade mig för ”Bebben”, säger Oldsberg.

"Brydde sig mest"

Den gode vännen och programledaren Åke Wilhelmsson hade haft kontakt med Engstrand nyligen.

Jag tyckte att det var chockartat, jag snackade med honom för ett par veckor sedan. Då sa han att han skulle ringa mig när han blev bättre. Han bedömde det som att det skulle ta några veckor, sedan skulle han bli bra igen. Det blev det ju aldrig då, säger han till Aftonbladet.

Pianisten, revyartisten och skådespelerskan Monica Dominique jobbade tillsammans med Engstrand i underhållningsprogrammet "Zick Zack" på 80-talet.

Det var verkligen en väldigt fin kille. Glad och kunnig och en människa som hade väldigt lätt att få kontakt med andra. Det känns alltid väldigt jobbigt när folk i ens bekantskapskrets plötsligt försvinner, säger hon till Expressen.

Kommentatorn Arne Hegerfors säger att Engstrand var ett viktigt stöd under hans svåra period med stroke, hjärtinfarkt och hjärntumör.

Han var den som brydde sig mest. Det var en väldigt varm och omtänksam människa som verkligen brydde sig om sina kamrater. Det känns tufft att han gått bort, säger Hegerfors till TT.

Annons

Annons

"Den störste"

Frida Nordstrand lyfter upp honom som en förgrundsfigur i sin karriär som sportjournalist.

"Han såg alla. Han hjälpte, lyfte och hyllade andra. Aldrig mån om sitt eget eller rädd för konkurrens, utan bara kär i sitt yrke och glad att fler delade den kärleken. Jag vet att han vet att jag uppskattade det, men jag önskar att jag hade sagt hur mycket hans engagemang betydde", skriver hon på Instagram.

Även Lasse Granqvist och Åke Unger ser Engstrand som en viktig förebild.

Han sa till mig, tidigt i min karriär: ”Du måste låta pumpen vara med”, hjärtat alltså. ”Hjärtat måste få vara med när du kommenterar”. Tack vare Engstrand så blev referat mer äkta. Det var en av hans främsta egenskaper, det blev äkta, säger Granqvist till Aftonbladet.

Unger kommenterade EM-finalen på Wembley mellan England och Italien för drygt en vecka sedan – och säger att Engstrand fanns med i tankarna då.

Utan honom hade jag aldrig suttit där och då. Han har betytt så mycket för min yrkeskarriär, säger han till Expressen.
Tommy är den störste vi haft, han hade en sådan värme och var så generös i sin yrkesroll. Han har hjälpt mig så mycket under åren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!