A-
A+

Enkel sak att återgå till kramar och trängsel

Vi har undvikit trängsel under pandemin. Men det blir lätt att börja trängas igen, tror psykologiprofessorn Magnus Lindwall. Arkivbild.
Vi har undvikit trängsel under pandemin. Men det blir lätt att börja trängas igen, tror psykologiprofessorn Magnus Lindwall. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Restriktionerna har gjort att vi levt under förhållanden som inte varit naturliga för oss. Därför blir det lätt för de flesta att ställa om till att leva som vanligt, tror psykologiprofessorn Magnus Lindwall.

Annons

Annons

De flesta av oss är vanemänniskor. Jag tror inte att det blir särskilt svårt att gå tillbaka till ett normalt liv, säger Magnus Lindwall som är professor i hälsopsykologi vid Göteborgs universitet.

Han tycker sig ha märkt hur människor efter sommaren börjat röra sig friare och hålla mindre avstånd. Vi människor klarar helt enkelt inte av att hålla oss till restriktioner som känns onaturliga.

Det är ett större problem att stänga ner samhället än att öppna upp, säger han.

Många med munskydd

Men det finns också människor som varit mycket rädda under pandemin och som fortsatt vara det även när smittspridningen gått ned.

Magnus Lindwall konstaterar att man fortfarande ser ganska många yngre med munskydd, trots att de kanske inte är den främsta riskgruppen.

Jag tror inte att de har det för att de är rädda utan kanske för att visa solidaritet. Det kan också vara en snuttefilt, det får en att känna sig tryggare.

Han funderar på hur länge de som är försiktiga kommer att kunna bära munskydd utan att andra människor reagerar.

Och att säga till någon att inte stå så nära i kön i affären blir nog inte så lätt.

Ida Hallgren är filosofisk praktiker och psykolog. Hennes förhoppning är att tiden med restriktioner har lärt oss att tänka större än oss själva.

Vaccin och munskydd handlar inte bara om mig. Munskydd är främst till för att skydda andra och det finns en medkänsla i det.

Hon hoppas att vi kan visa förståelse för dem som fortfarande känner sig oroliga.

Det finns vissa som uttryckt att de inte känner sig bekväma med kramkulturen. Det kan vara positivt att vara inkännande mot olika sätt att vilja hälsa.

Annons

Annons

Svårt att följa

Att det restriktionerna inte alltid känts logiska har gjort dem svåra att följa har gjort att många lagt kraft på vad som är rätt och fel.

I stället behöver vi fortsätta öva oss i att tänka tillsammans om vad som är klokt att göra i olika situationer, tycker Ida Hallgren.

Magnus Lindwall är övertygad om att återgången till livet som det var före pandemin kommer att gå snabbt för de flesta av oss.

Vi är så sociala varelser som behöver bli bekräftade och vara nära andra människor. Jag tror att de flesta av oss kommer att falla tillbaka i att kramas och trängas ganska snart.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!