Elfvings Matblogg
Här är din krogguide till södra Gran Canaria!
Ulf Elfving
Minska byråkratin och genomför det vi redan beslutat. Det är Sveriges budskap när EU grubblar över hur man ska möta konkurrensen från omvärlden.
Annons
Annons
"Vi måste förbättra EU:s långsiktiga konkurrenskraft" är en fras som regeringen flitigt upprepar i olika sammanhang under vårens ordförandeskap i EU:s ministerråd.
Inte minst görs det i samband med frågan om hur EU ska svara på USA:s stora klimatstödspaket (Ira), som riskerar att sätta europeiska företag på efterkälken och få dem att flytta till USA i stället.
På flera håll i EU manas till mera stöd och subventioner på EU-nivå – men det är inget som regeringen är särskilt förtjust i.
Det finns liksom ingen enskild lösning på detta. De som bara diskuterar statsstödsregler och annat riskerar att gå rejält vilse, givet att vi har en mycket tyngre regelbörda på företag inom unionen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i samband med ett ministermöte med sina EU-kollegor i Bryssel på torsdagen.
EU-kommissionen ska den 16 mars komma med förslag på en ny strategi om just långsiktigt konkurrenskraft. Inför det betonar både konkurrenskommissionären Margrethe Vestager och inremarknadskommissionären Thierry Breton att alla minsann "älskar" den inre marknaden.
Men vi kan göra den bättre, säger Vestager.
Mindre pappersarbete för företagen är ett svenskt önskemål.
Vi måste tillbaka till diskussionen om hur vi får ner den regelbördan. Det är fortfarande något som gör att konkurrenskraften är mycket svagare inom EU. Dessutom har vi en hel del befintlig lagstiftning som inte är fullt ut implementerad heller inom den inre marknaden och där finns mer att göra, säger Ebba Busch.
Annons
Annons
USA:s Ira-paket har skapat rejäl debatt mellan olika EU-länder som velat se vitt skilda svar från Bryssel. Fast nu tycker näringsministern att de olika sidorna närmar sig varandra.
Jag är mer hoppfull i dag om en möjlig gemensam väg framåt än vad jag var för några månader sedan. Och det har att göra med att verkligheten hinner ifatt: vi behöver ge besked och vi behöver sälja den Europeiska unionen till företagen. Det är fortfarande mycket bättre, långsiktigt, att vara placerad i EU än att flytta någon annanstans, säger Busch i Bryssel.
Annons
Annons
Be om att bli uppringd
Genom att klicka vidare så godkänner du att bli uppringd på det telefonnummer du anger.
Mejla oss
Genom att klicka vidare så godkänner du att vi hör av oss på den e-post du anger.