A-
A+

Enköpingsmord kan vara arbetsmiljöbrott

-
BrottTT

Torsdagens mord på ett vårdboende utreds av specialiståklagare inom arbetsmiljö samtidigt med den vanliga brottsutredningen.

Vår utredning riktar in sig på arbetsgivarens roll, och om riskbedömningen på arbetsplatsen har varit tillräcklig, säger chefsåklagare Kristina Falk Strand.

Annons

Annons

En rad utredningar har startat efter torsdagens mord på en anställd på ett vårdboende i Enköping, utöver polisens mordutredning.

Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål hanterar händelsen som ett arbetsmiljömål. En specialiståklagare ska ta reda på om det har funnits brister på arbetsplatsen som har samband med händelsen. Utredningen ska svara på någon kan ställas till svars för brott mot arbetsmiljölagen. Det kan handla om åtal mot en chef eller annan person på arbetsplatsen, eller en bot för själva företaget.

Arbetsgivarens ansvar

Statliga Arbetsmiljöverket har också satt i gång sin utredning. En inspektion på vårdhemmet planeras.

Vi ska bedöma om arbetsgivaren har gjort vad den kunnat för att förebygga våld och hot på arbetsplatsen. Riskbedömningen är alltid arbetsgivarens ansvar, säger Ulrika Scholander, enhetschef på myndighetens avdelning för inspektioner.

Annons

Annons

Många ringer facket

Hedvik Madsen är regionalt skyddsombud för Kommunal i Enköping.

Mordet har väckt känslor hos dem som jobbar inom LSS. Många har hört av sig till mig, både från privata och kommunala boenden, berättar hon.

Hedvik Madsen hade för några veckor sedan kontakt med arbetsgivaren på det nya boendet där gårdagens mord inträffade. Då var det ännu inte fullbelagt. Hon har inte hunnit med någon skyddsrond på vårdboendet.

Jag ska ta kontakt med våra medlemmar som jobbar där och erbjuda vårt stöd. Vi sätter också i gång en egen utredning om arbetsplatsolycka.

"Våldet har ökat"

Hon beskriver generella brister på arbetsplatser inom vård och omsorg, men även i andra serviceyrken.

Vi ser att våldet har ökat i våra medlemmars arbetsliv. Arbetsgivarna måste ta det på allvar. Inom LSS-vården behövs det på många ställen bättre lokaler och möjligheter att gå undan och larma om en boende eller vårdtagare är utåtagerande.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.