Enorma ytor härjas av bränder i Kalifornien

En brandman ser ut över lågorna i en grupp eldhärdar kallad LNU Lightning Complex, som har har vuxit till över 127 000 hektar.
En brandman ser ut över lågorna i en grupp eldhärdar kallad LNU Lightning Complex, som har har vuxit till över 127 000 hektar.
USATT-AFP

Över 100 000 människor flyr från sina hem sedan bränderna i Kalifornien fortsätter att sprida sig.

Den största gruppen eldhärdar, kallad LNU Lightning Complex, är nu den näst största i den amerikanska delstatens historia.

Annons

Annons

En brandman kämpar mot eld och rök i Bonny Doon i Kalifornien.
En brandman kämpar mot eld och rök i Bonny Doon i Kalifornien.
Nära 600 bränder härjar i delstaten och sex personer har omkommit i samband med dem.
Nära 600 bränder härjar i delstaten och sex personer har omkommit i samband med dem.

Bränderna har startat genom en lång rad blixtnedslag – enligt myndigheterna 12 000 stycken under 72 timmar – och nu ligger brandröken tjock runt stora delar av mellersta och norra Kalifornien.

Vi har inte sett något liknande på många, många år, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.

Minst 565 byggnader har förstörts och många fler hotas runt vinodlingarna i Napa och Sonoma. Naturreservat i delstaten har också drabbats, bland dem Big Basin Redwoods State Park där många historiska byggnader har brunnit ned. Området, där man bland annat kan se över 500 år gamla redwoodträd, har drabbats av "omfattande skador".

Enorma ytor

Nära 600 bränder härjar i delstaten, och sex personer har omkommit i samband med dem. Elden har också gynnats av höga temperaturer och mycket torra marker. Under helgen väntas dock lägre temperaturer, och enligt brandförsvaret har man delvis lyckats stoppa lågornas framfart.

De båda största grupperna terrängbränder – kallade LNU Lightning Complex och SCU Lightning Complex – har härjat 240 000 hektar. Mellan 10 och 15 procent av dessa bränder är under kontroll, enligt myndigheterna.

LNU Lightning Complex har vuxit till över 127 000 hektar och är nu den näst största i delstatens historia. Som jämförelse förstördes totalt cirka 25 000 hektar vid de svåra skogsbränderna i Sverige sommaren 2018.

Många av de cirka 2 600 brandmän som bekämpar de två största bränderna har jobbat tre dygn i sträck. Förstärkningar har tillkallats från bland annat New Mexico, Oregon och Texas.

Det kan komma ett nytt åskoväder så vi fortsätter att hålla hög beredskap, säger Kaliforniens biträdande räddningschef Daniel Berlant.

Annons

Annons

Många evakuerade

Omkring 119 000 personer har evakuerats, men på grund av coronaviruset tvekar många inför att söka skydd på något av de center myndigheterna har ordnat.

Om vi är här så vet vi åtminstone exakt vad som pågår, säger 68-årige John Newman från sitt hem i Napa till tidningen The San Francisco Chronicle.

En del sover i stället i husvagnar, samtidigt som turister utanför brandområdet uppmanas lämna sina boenden för att ge plats åt de nödställda.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons