A-
A+

Enormt isberg har lossnat från Antarktis

Satellitbilder avslöjar det stora isberget som har lossnat.
Satellitbilder avslöjar det stora isberget som har lossnat.
AntarktisTT

Ett isberg större än Mallorca har lossnat från Antarktis kant och flutit ut i Weddellhavet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Satellitbilder från den europeiska rymdstyrelsen ESA:s Copernicusprogram avslöjar hur den frusna massan brutit sig loss från det större istäcket.

Isberget har fått namnet A-76 och är större än den spanska ön Mallorca. Ytan är omkring 4 320 kvadratkilometer – cirka 170 gånger 25 kilometer. A-76 är därmed för närvarande världens största isberg.

Det näst största isberget, A-23A, som mäter omkring 3 880 kvadratkilometer, driver också omkring i Weddellhavet.

Att is lossnar från ismassorna i Antarktis är naturligt, men forskare tror att fenomenet kan öka i och med klimatförändringarna.

Kalvning, som processen kallas när ismassiv mynnar ut i hav och släpper isberg eller isblock i vattnet, är ofta ett spektakulärt skådespel. Sannolikt kommer A-76 att snart dela sig i två eller tre delar, säger glaciologen Ted Scambos vid universitet i Colorado Boulder till nyhetsbyrån Reuters.

Ett annat massivt isberg från Antarktis som tidigare i år hotade en ö bebodd av pingviner utanför Sydamerika har brutits loss i flera delar.

Eftersom det nya isberget redan flöt i havet innan det bröt sig loss så kommer inte havsnivån att höjas, enligt Scambos.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!