A-
A+

Entombeds sångare död

Sångaren Lars-Göran Petrov har avlidit. Arkivbild.
Sångaren Lars-Göran Petrov har avlidit. Arkivbild.
MusikTT

Lars-Göran Petrov, sångare i Entombed AD, har avlidit efter en tids cancersjukdom. Med honom förlorar den svenska dödsmetallen en av sina absoluta förgrundsgestalter. Han blev 49 år.

Annons

Annons

På sin Facebooksida meddelar bandmedlemmarna sin djupaste sorg. "Han var (är!!) en otrolig vän, och en person som har berört så många människor. Han ändrade många liv med sin röst, sin musik, sin karaktär och unika personlighet. LG:s leende bär vi för evigt med oss i våra hjärtan", skriver bandet och berättar om vad Lars-Göran Petrov svarade på frågan om vad det skulle stå på hans gravsten: "Jag dör aldrig, jag dör aldrig".

⁣⁣Lars-Göran Petrov var sångare i det stilbildande dödsmetallbandet Entombed mellan 1988 och 1991 och sedan från 1992 till 2014. När medlemmarna sedan gick skilda vägar bildade han Entombed AD.

Hans och Entombeds betydelse för svensk dödsmetall går inte att överskatta, säger musikjournalisten Ika Johannesson.

"Banbrytande"

I boken "Blod, eld, död: en svensk metalhistoria" ägnar hon och Jon Jefferson Klingberg flera kapitel åt LG Petrov och Entombed vars debutskiva "Left hand path" hon beskriver som startskottet för genren i Sverige. Ika Johannesson talar om aggressiviteten och kraften i LG Petrovs sång som i kombination med bandets låtar och sound gjorde Entombed banbrytande.

LG besatt en oerhörd röst.

När bandet 2002 spelade på Kungliga Operan i ett samarbete med konstnärsduon Bogdan Szyber och Carina Reich innebar det ett erkännande också från kulturvärlden. Föreställningen "Unreal estate" var ett beställningsverk från Kungliga Operabaletten och spelades för utsålda hus.

Det är ett band som varit villigt att tänja på gränserna och testa nya saker. Och det ser man ju på vad gamla medlemmar gått vidare med, som Nicke Andersson som startade Hellacopters som blev gigantiskt i sin genre. Entombed bestod av en spännande samling kreativa människor. Det fanns en experimentlusta.

Om Lars-Göran Petrovs sång kännetecknades av råhet var han som person raka motsatsen, berättar Ika Johannesson.

Han var en glad gamäng, den som alltid ville hänga kvar och snacka med publiken. Det är också hans personlighet som gjort honom så omtyckt i dödsmetallvärlden både i Sverige och internationellt.

Annons

Annons

"Hela världen"

Hårdrocksskribenten Sofia Bergström framhåller LG Petrovs inflytande som sångare och musiker inte bara i Sverige utan även internationellt.

Entombed har influerat flera generationer av metalband över hela världen.

Själv upptäckte hon skivor som ”Left hand path”, ”Clandestine” och ”Wolverine blues” i sena tonåren.

Det blev en omvälvande upplevelse. De håller än i dag.
I extremmetal-kretsar har alla hört talas om LG och plattorna han sjöng på med Entombed. Om man ska lista de mest betydelsefulla plattorna brukar de hamna topp fem eller topp tio, även internationellt, säger Sofia Bergström.

Lars-Göran Petrov avled i en obotlig gallvägscancer. I augusti i fjol berättade han om sjukdomen i en intervju med loudersound.com. Läkarna försökte bromsa cancern med hjälp av cellgifter. Det startades också en insamling för att hjälpa honom ekonomiskt.

Jag har druckit några öl i mitt liv men levern är i toppform. Jag har rökt mycket men lungorna är också tiptop. Det här är helt enkelt en väldig otur. Cancer har inga känslor. Det är bara en maximal otur, sade han till Loudersound.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!