A-
A+

Epidemiologs råd: Ta inte i utlänningar

Chefsepidemiologen vid det kinesiska smittskyddsinstitutet säger att de strikta covidrestriktionerna har hindrat apkoppor från att komma i i landet.Tills nu. Arkivbild.
Chefsepidemiologen vid det kinesiska smittskyddsinstitutet säger att de strikta covidrestriktionerna har hindrat apkoppor från att komma i i landet.Tills nu. Arkivbild.
KinaTT

Chefsepidemiologen vid det kinesiska smittskyddsinstitutet uppmanar sina landsmän att inte röra vid utlänningar för att undvika att smittas av apkoppor, rapporterar CNN.

Annons

Annons

Wu Zunyou skrev i lördags på plattformen Weibo att landets stränga covid-restriktioner och stängda gränser hittills har förhindrat spridningen av apkoppor i Kina – tills ett fall slunkit igenom.

Det handlar om en person som kommit in i landet utifrån och som befann sig i obligatorisk covid-karantän när det i slutet av förra veckan upptäcktes att hen var smittad med apkoppor, uppger lokala myndigheter. Däremot har det inte släppts några uppgifter om personen var utländsk eller inte.

"Det är nödvändigt och viktigt att stärka övervakningen och förebyggandet av apkoppor", skrev Wu Zunyou i sitt inlägg, och betonade risken för sjukdomsspridning genom internationella resor och nära kontakt. Han gav fem rekommendationer till allmänheten. Den första löd: "Ha inte hud-mot-hud-kontakt med utlänningar."

Inlägget har rört upp känslor. Vissa har uttryckt att råden verkar rimliga och en del till och med sagt att de är lättade över att inte känna så många "utlänningar". Men det finns också de som är kritiska och menar att inlägget är diskriminerande och skadligt. Det görs bland annat paralleller till hur personer med asiatiskt ursprung behandlades illa i andra länder i början av pandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.