A-
A+

Eritreanska soldater dödade civila

Tigrayregionen i Etiopien.
Tigrayregionen i Etiopien.
EtiopienTT-Reuters

Eritreanska soldater har skjutit ihjäl minst nio civila i staden Adwa i Tigrayregionen i norra Etiopien. Ytterligare ett tiotal skadades i attacken, enligt uppgifter till Reuters.

Annons

Annons

Annons

Annons

Soldater i två lastbilar ska ha öppnat eld mot civila på huvudgatan, berättar vittnen för människorättsorganisationen Amnesty International. Dödsskjutningarna skedde i måndags, men i de första rapporterna om angreppet fanns det inga uppgifter om antalet dödsoffer.

Attacken uppges ha stoppats av den etiopiska armén.

Det var eritreanska soldater som dödade oskyldiga människor. Om det inte hade varit för det nationella försvaret som ingrep och räddade dem (de boende), hade de fortsatt att döda fler människor, säger Berhane Gebretsadik, en representant för Etiopiens federalt utnämnda tillfälliga Tigray-regering.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed förnekade länge – trots rapporter om motsatsen – att eritreanska soldater deltagit i den väpnade konflikten i Tigray, till stöd för Etiopiens federala armé.

För drygt två veckor sade han dock, efter påtryckningar från G7-länderna, att eritreanska styrkor ska lämna Etiopien. Civila har anklagat eritreanska soldater för massmord på civila, plundring och gruppvåldtäkter sedan konflikten i Tigray startade i november.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.