A-
A+

Erkänner: "Hittade inte rätt med Hurtig"

Sveriges Lina Hurtig i gruppspelsmatchen mot och Schweiz.
Sveriges Lina Hurtig i gruppspelsmatchen mot och Schweiz.
FotbollSheffield, TT:s utsände

Lina Hurtig hade kunnat bli en nyckelspelare för Sverige i EM.

Men Juventusstjärnan fick aldrig riktigt chansen att visa vägen.

Det gör ont med henne för hon är sjukt bra och fick spela så lite. Det är något som vi får ta på oss, säger assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman.

Annons

Annons

Lina Hurtig lämnar spelarhotellet i Sheffield dagen efter Sveriges semifinaluttåg mot England.
Lina Hurtig lämnar spelarhotellet i Sheffield dagen efter Sveriges semifinaluttåg mot England.

I den 76:e minuten av semifinalen mot England byttes Lina Hurtig in. Då var Sveriges fotbolls-EM i praktiken redan över.

Dagen efter 0–4-mardrömmen på Bramall Lane lyfter det svenska ledarteamet just Hurtigs roll under turneringen som en av de stora grämelserna.

Som en av Sveriges vassaste och mest mångsidiga offensiva spelare hade hon kunnat bli en nyckel till svensk framgång i EM. I stället slutade det med en biroll då hon tillbringade den största delen av mästerskapet på bänken.

"Hade velat få ut mer"

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är självkritisk och nämner Lina Hurtig som en spelare som han inte fick ut maximalt av.

Vi har inte riktigt hittat rätt med Lina Hurtig, som jag tycker är en fantastisk fotbollsspelare, säger Gerhardsson.
Det är något vi får fundera på. Det kan ibland handla om att man får välja en annan formation, men vi har kanske valt formationer som gjort att hon hamnat utanför. Det är konkret en spelare som jag känner har potential och är väldigt skicklig, och som jag hade velat få ut mer av.

Lina Hurtig trivs bäst till vänster i anfallet, men har även gjort fina insatser både som spets och som släpande forward. Problemet är att hon på positionerna konkurrerar med spelare som Fridolina Rolfö, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius.

I premiären mot Nederländerna inledde Hurtig som central anfallare, när Blackstenius var småskadad, men utan att riktigt få till det. Än mer anonym blev hon i andra matchen mot Schweiz, då hon startade till höger.

Annons

Annons

Fler skador än tidigare

Därefter blev det fyra matcher utanför startelvan för 26-åringen.

Det är klart att Lina är en spelare som vi måste försöka spela mer. För hon är extremt bra, säger assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman.
Det är en konkurrenssituation. Hon spelade till höger mot Schweiz men det är kanske inte hennes optimala position. Det måste vi se över, kan vi få in henne i laget också? För vi behöver hennes egenskaper.

Tränarduon har stött och blött hur man ska formera laget för att få in de allra bästa spelarna, däribland Hurtig. Men under EM 2022 lyckades man inte fullt ut, erkänner Magnus Wikman.

Vi har funderat på både det ena och det andra och det fjärde. Sedan händer det saker med skador och så som ibland begränsar oss, i den här turneringen mer än tidigare. Så vi har pratat om det, men vi kommer prata mer om det framöver, hur vi ska få ut max av alla och hur vi ska kunna få med alla de bästa spelarna på planen. Det är vårt jobb och det måste vi se till att ta hand om direkt efter det här, säger Wikman.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.