A-
A+

Ertappad Babis pressas inför valet

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis försvarar sig inför anklagelser om skatteflykt inför helgens val.
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis försvarar sig inför anklagelser om skatteflykt inför helgens val.
TjeckienTT-AFP-Reuters

Avslöjanden gör gällande att Tjeckiens premiärminister Andrej Babis gömt stora tillgångar i skatteparadis. Frågan är om det påverkar den sedan tidigare skandalomsusade miljardärens ställning inför helgens val.

Annons

Annons

Babis meningsmotståndare har hur som helst fått ny ammunition.

"Andrej Babis samlar utredningar som Pokémon", skriver den oppositionella parlamentarikern Markéta Pekarová Adamová på Twitter.

Piratpartisten Ivan Bartos har gjort om Babis valkampanj, med hänvisning till regeringspartiets namn Ano ("ja" på tjeckiska): "Tvätta hundratals miljoner i skatteparadis? JA!".

Inrikesminister Jan Hamácek, som leder ett minoritetsparti i Babis regering, säger att han hoppas att Babis inte "förespråkar vatten i Tjeckien medan han dricker vin i skatteparadis".

Premiärministern själv nekar till att ha gjort något fel, påstår att det hela är en komplott och säger att han har skattat på pengarna i ett tidigare skede.

I helgen väntar parlamentsval. I en stor mätning ser Ano ut att ha tappat några procentenheter den senaste månaden, men det har i så fall skett innan skatteflyktsläckan blev känd. Oppositionspartierna får oavsett svårt att nå majoritet.

Flera politiska bedömare påpekar för AFP att tidigare skandaler och anklagelser har spelat mindre roll.

Babis anhängare har förlåtit honom många gånger och detta blir ännu en gång, säger Otto Eibl vid Masaryk-universitetet i Brno.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.